Повереница Јанковић у Скупштини Црне Горе

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на заседању Женског парламента у Скупштини Црне Горе, где је говорила о активностима Републике Србије на пољу спречавања и сузбијања партнерског и породичног насиља.

Седницу коју је отворио председник црногорског парламента Иван Брајовић, организовао је Одбор за родну равноправност, поводом 16 дана активизма против насиља над женама, наводи се у саопштењу.

Повереница Јанковић је навела да је доношењем Закона о спречавању насиља у породици и изменама Кривичног законика, као и добром сарадњом надлежних органа, постигнут ефикаснији одговор државе на појаву насиља, чиме је Србија сваком починиоцу, али и најширој јавности, послала јасну поруку да је насиље недопустиво и кажњиво и да се не сме толерисати.

"Међутим, казне и мере заштите не могу да буду довољне, већ је потребно отклањати узроке ове појаве и мењати свест и однос, и институција и јавности. Повереник за заштиту равноправности, као централни државни орган за сузбијање свих облика дискриминације, константно указује на повезаност између подређеног положаја жене у друштву и опасности од насиља, и због тога је реализовао многе активности на превенцији и заштити од родне дискриминације: бројне едукације судија, полицијских службеника, социјалних радника, препоруке мера, упозорења јавности и друге активности", нагласила је повереница и истакла неопходност континуираног охрабривања жена да пријаве насилнике.

На седници су говорили и Заштитник људских права и слобода Црне Горе Шућко Баковић, председница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица, а поред посланика и посланица црногорских парламентарних странака, учествовали су и чланови и чланице Владе Црне Горе као и представнице организација цивилног друштва које се баве заштитом женских људских права.

Током боравка у Подгорици, повереница Јанковић се састала и са Заштитником људских права и слобода Црне Горе Шућком Баковићем са којим је разговарала о наставку добре сарадње између две институције. Једна од тема разговора била је и дискриминација по основу пола, инвалидитета и националне припадности, посебно на тржишту рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво