Нобило: Бивши логораши и друге жртве треба да туже Хрватску

Угледни хрватски адвокат Анто Нобило охрабрио је логораше и друге жртве удруженог злочиначког подухвата и међународног сукоба у БиХ да туже Хрватску јер, како каже, на то имају право и да то право треба да искористе.

Нобило сматра да тужбе против Хрватске треба да поднесу упркос тврдњама хрватског премијера Андреја Пленковића да за то "не види правни основ", након последње пресуде хашког трибунала шесторици Хрвата из БиХ у случају "Прлић и остали". 

Премијеру Пленковићу, каже Нобило, још нико није успео да објасни, али он "полако улази у нормалу" тако да ће и то схватити временом.

Пленковић је током јучерашње посете Мостару и разговора са представницима Хрвата у БиХ рекао да не постоји правни основ за тужбе босанско-херцеговачких жртава против Хрватске, док је истовремено председавајући Председништва БиХ и лидер ХДЗ БиХ Драган Човић позвао логораше да туже БиХ, а не Хрватску, јер "све што се дешавало у БиХ је уграђено у БиХ коју препознајемо као Дејтонску".

"Истина је да Хрватској овом пресудом није пресуђено и на основу ове пресуде нико не може добити ништа. Али, у овој пресуди је утврђен међународни оружани сукоб у којем је друга страна Хрватска. Утврђено је да је ХВО био агент Хрватске, под заповедништвом Хрватске и борио се за државне интересе Републике Хрватске", навео је Нобило у интервјуу за портал Радија Сарајево, који је уступљен Танјугу.

Нобило сматра да Хрватска треба да одговара за штету коју је нанела ХВО или Херцег-Босна исто као што одговара за штету коју су Хрватска војска и полиција нанели цивилима у Хрватској, где се, како је рекао, штете свакодневно наплаћују од хрватске државе. 

"Битно је да је утврђен међународни оружани сукоб, чак и делимична окупација територија. Тај страни фактор је била Хрватска, она би требало да одговара. То је правно гледано", јасан је Нобило.

Слаже се да би све то могло да буде проблематично, с обзиром на то да премијер већ има став да Хрватска има Декларацију о Домовинском рату, коју је усвојио Сабор, где се каже да се Хрватска само бранила на својој територији, да није била агресор.

Нобило напомиње да је то став политике ХДЗ-а који је на власти и да у таквој политичкој ситуацији неће бити лако наметнути тај правни стандард.

"Судије ће бити мало домољуби, мало националисти, мало у високој политици и покушаће да оспоре право. Али, право постоји. Ако је та политика сада таква, не значи да ће бити за коју годину. Сматрам да би требало кренути с појединачним тужбама и требало би покушати остварити право. Хрватска је у Европској унији, ако не у Хрватској, може се у Стразбуру. Вреди се потрудити, а да ће бити лако - неће", навео је Нобило.

Подсетио је да је он покренуо одштетну тужбу породице Зец (ужасан злочин над српском породицом у Загребу којег су починиле резервне снаге МУП-а РХ, оп.а.) када у Хрватској није било законских основа и успео сам добити споразум с владом Иве Санадера.

Нобило сугерише да би сада најпре требало кренути с предлогом мирног решења спора.

"Треба то добро елаборирати. Кад бих ја био политичар у Хрватској и одлучивао, то би било најмање што би могао направити за те логораша и друге страдалнике. Такав потез би толико значио БиХ, али и имиџу Хрватске у Европи да се то једноставно исплати. Да сам политичар, ја бих ту шансу пригрлио. То би било нама у корист", рекао је.

Упитан да коментарише откуд оволика хистерија и неприхватање пресуде, Нобило каже да је то спласнуло и иначе ће, каже спласнути.

Хрватска, према његовим речима, покушава да направи једну нову парадигму покушавајући да на неки начин представе да је ХДЗ створио државу, да је ХДЗ главна, централна државна странка, као што је Тито свој легитимитет изводио из Другог светског рата, а Савез комуниста је била главна странка. 

На тај начин се, каже Нобило, покушава обесправити, маргинализовати онај ко није у ХДЗ-у.

"То је националистички пројект који се гради неко време у Хрватској", рекао је и додао да је сада ова пресуда "шесторици" ударили на сам темељ националистичког пројекта и зато је дошло до непримерене и хистеричне реакције.

Приметио је да је тек у понедељак Пленковић почео умиривати ситуацију, те да је он сам заузео другачији став највероватније под утицајем међународних фактора који су и јавно реаговали, од Американаца до значајних новина из Британије и Немачке. 

Нобило верује да је било и индивидуалних контаката са хрватским премијером. 

"Тако да се то издувава. Руши се концепт који су они друго градили и по којем би ХДЗ осигурао своју власт за године и године на ауторитативан начин, где би били дискриминисани сви који нису хрватски националисти", рекао је.

На питање каква је улога ХДЗ-а Хрватске и ХДЗ БиХ у пресуди хашког трибунала шесторици Хрвата из БиХ, Нобило каже:

"ХДЗ и ХДЗ БиХ су чланови удруженог злочиначког подухвата. Били су укључени у удружени злочиначки подухват исто као Фрањо Туђман, Гојко Шушак...Кад би хтели да будемо зли, рекли би да су то сада злочиначке организације. Међутим, на овом подручју то вам неће изазвати никакав ефекат". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи