Грабар Китаровићева забринута да се хашка пресуда развија у осуду Хрватске

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је у разговору са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом изразила забринутост да се хашка пресуда шесторици Хрвата из БиХ "развија у некакву осуду Хрватске".

Како преноси Јутарњи лист, Колинда Грабар Китаровић је рекла да је пренела забринутост због такве "реторике, које се чује ових дана", и зато што се већ "наговештавају некакви будући кораци", на пример у смислу захтева за репарацијама за логораше.

"Ово се развија у некакву осуду Хрватске, што апсолутно није тачно и треба разбити предрасуду да је Хрватска била агресор у Босни и Херцеговини. Понављам, оптужнице и осуда су биле индивидуалне. Индивидуално се одговара за било које злочине који су почињени", рекла је Грабар Китаровићева.

Додала је да не жели да пресуда донесе претпоставке за размирице између Бошњака и Хрвата или да "отвори неке нове расправе о ратовима и кривицама".

"Жалимо због сваког злочина и изражавамо дубоки пијетет свакој жртви, посебно жртвама у овим случајевима. Али ваља бити и врло реалистичан и сагледати све што је Република Хрватска учинила за Босну и Херцеговину, и исто тако бити реалан у вези са будућности односа две земље", рекла је Грабар Китаровићева.

"Мени је пре свега у интересу да не буде никаквих сукоба нити размирица између Хрвата и Бошњака, а наравно и Срба у Босни и Херцеговини, и да ова пресуда не усложи још више процесе на југоистоку Европе, већ да трезвено гледамо у будућност и да радимо на побољшању наших односа и на стабилизацији и саме Босне и Херцеговине и њеном европском путу", рекла је хрватска председница.

"Мислим да нам је свима довољно историје (...) и треба да се чврсто окренемо будућности", закључила је.

Јутарњи лист преноси да су Гутерес и Колинда Грабар Китаровић, током разговора о стању на југоистоку Европе, истакли да су пресуде Међународног суда за ратне злочине пресуде појединцима, а не пресуде државама.

Главне теме разговора биле су стање на југоистоку Европе, у вези с чим су се "сложили да има разлога за забринутост, посебно због тога што је застао процес европских интеграција", рекла је хрватска председница након састанка, истакавши да је први човек УН врло добро упућен и заинтересован за стање у овом делу Европе.

Колинда Грабар Китаровић борави у радној посети САД, а данас ће учествовати на седници Савета безбедности УН посвећеној раду Хашког суда.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво