Четворица Срба оптужена за ратни злочин у Доњем Вакуфу

Tужилаштво Босне и Херцеговине подгило је оптужнице против четворице бивших припадника војске босанских Срба које терети за ратне злочине против хрватских и бошњачких цивила на подручју Доњег Вакуфа, почињене 1995. године.

Оптужени су Бранко Чигоја (44), Жељко Тодић (54), Саша Бошкић (45) и Милорад Гламочак (53), сви из Мркоњић Града, јавила је Хина.

Како се наводи, они су током рата у БиХ били припадници извиђачког вода јединица војске босанских Срба стационираних у том граду "и у том својству кршили су одредбе Женевских конвенција о заштити цивила током ратних сукоба".

Тврди се да су у септембру 1995. године, у месту Оборци, из импровизованог логора у којем су били заточени хрватски и бошњачки цивили, извели 28 заточеника који су пре били злостављани и присиљавани на тешке радове на линији разграничења.

Оптужени су потом, како се наводи, из ватреног оружја пуцали у заточенике, а само један од њих је преживио стрељање.

Милорад Гламочак за тај је злочин оптужен по заповедној одговорности јер је одобрио стрељање и није учинио ништа да би га спречио, нити је након почињења учинио било што како би се починитељи злочина казнили.

Из Тужилаштва БиХ најавили су да ће, потврди ли суд оптужницу, кривицу четворице оптужених доказивати исказима 30 сведока и вештака, те уз стотину материјалних доказа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво