Шта за Србе значи Закон о хрватским бранитељима

Недавно усвојеним Законом о бранитељима у Хрватском сабору, као агресори у току рата деведесетих означене су Србија, Црна Гора, ЈНА. Крив им је и део српског народа у Хрватској. Из Београда поручују – такви потези не доприносе помирењу и миру у региону.

Оно што је Хрватска 2000. године написала у Декларацији о "домовинском рату" нашло је место у новом Закону о бранитељима.

"Хрватски бранитељи из 'домовинског рата' бранили су и одбранили Републику Хрватску унутар међународно признатих граница од оружане агресије коју је извршила Србија, Црна Гора, Југославенска народна армија с оружаном побуном дијела српског пучанства у Републици Хрватској", наводи се у закону.

Новина је то што је у закону уместо већине српског народа кривица смањена на један део.

"Бројне чињенице јасно показују да је главни узрок рата у Хрватској била проусташка политика Фрање Туђмана, чији је циљ био стварање етнички чисте 'велике Хрватске'. Велика је ствар што је овом, најновијом, пресудом Хашког трибунала шесторици бивших лидера тзв. Херцег-Босне јасно речено да је Хрватска водила освајачки рат", рекао је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Рат је у закону проглашен праведним, легитимним, одбрамбеним и ослободилачким. Осликава и став хрватског руководства.

"Хрватски народ први се одупро великосрпској агресији бранећи своју опстојност и опстојност БиХ као своје државе. Хрватску и БиХ напала је Милошевићева Србија и тзв. ЈНА и то су ноторне чињенице", поручила је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Закон којим се бранитељима проширују права у односу на постојећа, подржала су 93 заступника, против је било 15, а суздржаних троје.

"Нарушава се ионако тешко стечено и крхко поверење настало након ратног распада заједничке државе. И, с друге стране, ограничава се могућност да се несметано и слободно расправља о томе шта се догађало. Ми смо у тим околностима одлучили да не подржимо тај закон тако што ћемо бити суздржани – зато што и суздржан може значити против", каже Милорад Пуповац из СДСС-а.

Министар одбране Србије Александар Вулин поручује да "хрватска политика никако не може да превазиђе дубоке комплексе које има према самом постојању Срба".

"Оптуживати Србе за свако зло које се десило или се није десило говори сада већ о патологији, а не говори о политици. Грађански рат који се десио у Хрватској не може да буде ни на који начин кривица Србије, а као што чујемо сада – и Црне Горе. Доносити законе који ће имати утицаја или желите да има утицаја на вашег суседа, није добросуседска политика", рекао је Вулин.

Једна од последица, за Хрватску, "одбрамбеног рата", јесте и 'Олуја'. За само 48 сати, више од 200.000 Срба је прогнано из својих кућа. Убијено је и нестало више од 2.000.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво