Највећу плату у Црној Гори у октобру примио хотелијер – 44.000 евра

Највећа бруто зарада исплаћена у Црној Гори у октобру ове године износила је 43.860 евра, а исплаћена је лицу запосленом у делатности хотелског смештаја, пише подгоричка "Побједа", позивајући се на информацију добијену из Пореске управе.

Представници Пореске управе објаснили су да је наведени износ исплаћен том лицу само у октобру, па се не може закључити да се ради о редовном месечном примању запосленог, већ о отпремнини, бонусу или неком другом облику личног примања, мада је он унет у ИОППД образац под шифром 1-зараде, па се као такав и води у систему Пoреске управе.

Из Пореске управе подсећају да је највећа бруто зарада у Црној Гори од почетка 2017. године у износу од 64.980 евра исплаћена у делатности осталог монетарног посредовања.

Највеће плате у Црној Гори имају запослени у секторима снабдевање електричном енергијом и финансијске и делатности осигурања, док најмање плате примају запослени у секторима административне и помоћне услужне делатности, трговина на велико и мало, и услуге смештаја и исхране, према најновијим подацима Монстата о просечним платама за октобар. 

Просечна зарада без пореза и доприноса у октобру је, према црногорској статистици, износила 511 евра и била је непромењена у односу на септембар.

У поређењу са истим месецом прошле године, октобарска нето плата је била већа за 1,8 одсто, а у односу на просечну нето зараду у прошлој години за 2,4 одсто. Просечна бруто зарада у октобру износила је 767 евра.

Статистичари су навели да, ако се има у виду да су потрошачке цене у октобру у односу на септембар пале 0,1 одсто, произлази да су реалне нето зараде у истом периоду порасле 0,1 одсто.

Највеће просечне плате, без пореза и доприноса, у износу од 927 евра у октобру су примили запослени у сектору снабдевање електричном енергијом.

Иза њих по висини плата следе запослени у сектору финансијске и делатности осигурања са просечном платом од 923 евра, а прате их запослени у сектору информисање и комуникације са просечним примањима од 666 евра, док се на четвртом месту налазе запослени у сектору вађења руде и камена, са просеком од 627 евра.

Најнижа просечна октобарска плата од 341 евро била је у сектору административне и помоћне услужне делатности, традиционално при дну лествице се налазе и просечне плате у сектору трговине на велико и мало са просеком од 350 евра, као и примања запослених у сектору услуге смештаја и исхране са просеком од 386 евра.

Један од сектора са најнижим зарадама је и прерађивачка индустрија, где просечна плата износи 415 евра, пише Побједа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво