Снег у региону – саобраћај успорен, на превојима отежан

Снег је пао у Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори, због чега се саобраћај на путевима одвија успорено, а на планинским превојима и отежано, али метеоролози прогнозирају да се снег неће дуго задржати.

Славонија и Далмација очекују снег, а због суснежице која је тамо већ почела путеви су на том подручју клизави, при чему су путеви А1 и А6 због ветра отворени само за аутомобиле, док је на Платку код Ријеке већ отворена сезона скијања, преноси хрватски портал Индекс.

Према метеоролошким прогнозама, Хрватску данас очекује умерено до претежно облачно, на средњем и јужном Јадрану местимично с кишом, а у горским подручјима и унутрашњости Далмације, нарочито у Славонији, уз снег.

У другом делу дана очекује се престанак падавина, а увече са северозапада и делимично разведравање, док се на северном Јадрану очекује највише сунца.

Под снегом, који је синоћ почео да пада, јутрос је осванула и Босна и Херцеговина, где су снежне падавине интензивније на истоку и североистоку земље, док у Херцеговини пада киша, преноси портал Кликс.

Како наводи Аваз, од јутрос снег пада у свим деловима северне Босне, где је саобраћај на превојима отежан.

Под снежним покривачем су: Добој, Модрича, Босански Брод, Орашје, Градачац, Грачаница, Лукавац...

Висина снежног покривача на планинама Требава, Мајевица, Вис и Озрен је око 10 центиметара, а на превојима Буква, Моњ и Дује и до 20 центиметара. На овим превојима саобраћај се одвија отежано уз обавезну употребу ланаца на возилима.

За сада струје и воде у овом делу БиХ има. Није било тежих саобраћајних незгода, нити прекида у саобраћају.

У Сарајеву се саобраћај одвија отежано због снега који још пада и чија је висина изнад 20 центиметара, јавили су федерални медији.

Што се тиче Републике Српске, деоница регионалног пута Улог–Кланци у дужини од 25 километара због снежних сметова и олујног ветра затворена је за саобраћај за све категорије возила, док се на осталим путним правцима у Републици Српској и БиХ саобраћај одвија успорено, по мокрим и клизавим коловозима, јавља РТРС.

Ипак, према прогнозама Федералног хидрометеоролошког завода (ФХМЗ) ни у БиХ се снег неће задржати, јер се у наредним данима очекује мање падавина и разведравање, преноси Кликс.

У Републици Српској се већ поподне очекује постепено слабљење, а вечерас и престанак падавина.

У понедељак се очекује претежно облачно време са слабијим снегом у централним и источним подручјима Босне, а у остатку земље нешто сунчаније.

Под белим покивачем данас је и север Црне Горе, где је јутрос почео да пада снег, како је и најавио Завод за хидрометеорологију и сеизмологију, преноси РТЦГ.

Према подацима Завода, од 7 часова на Жабљаку је пало 50 центиметара снега, у Колашину 45, Шавнику 30, Пљевљима 29, Андријевици 26, Бијелом Пољу 26, Беранама и Плаву 20.

У Црној Гори данас ће бити умерено до потпуно облачно, на југу киша повремено, у јужним и централним пределима пљускови и грмљавина, а на северу углавном снег и суснежица.

Повремен снег се очекује понегде у централним, а могућ је и у вишим планинским пределима на југу, док је за целу Црну Гору прогнозирано више падавина у првом делу дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи