Ухапшен бивши македонски министар полиције

Основно јавно тужилаштво у Скопљу саопштило је да је покренуло истрагу против 36 особа због "терористичких претњи уставном поретку и безбедности", а у вези са насилним догађајима од 27. априла ове године у Собрању, након што је Албанац Таљат Џафери изабран за председника парламента. Митко Чавков, бивши македонски министар унутрашњих послова, ухапшен је јутрос по налогу јавног тужиоца у оквиру истраге о инциденту у Собрању.

Талас хапшења започео је јутрос привођењем бившег министра унутрашњих послова Македоније Миткета Чавкова, који је био и шеф Бироа јавне безбедности и многих других, а по налогу јавног тужилаштва.

Чаков је, иначе, доведен у кривични суд ради давања изјаве у оквиру преткривичног поступка.

Према првим сазнањима македонске агенције МИА, Чавков је ухапшен јер током читава два сата није издавао наредбу полицији за деловање, што је довело у опасност посланике и новинара који су се тада налазили у парламенту. 

Међу ухапшенима су и Крсто Мукоски, Жаклин Стефановска, Лубен Арнаудов из Охрида, глумац Владо Јовановски, Горана Ангелов - Косето из Велеса, бивши директор Фонда за здравствено осигурање Саша Стефановски, пренели су македонски и албански медији.

Најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ оштро је протестовала због полицијске акције хапшења представника те странке и посланика који имају имунитет, оценивши да се све то ради да би се ућуткала опозиција која перманенто критикује рад владе у протеклом периоду.

Из те странке су најавили протест који ће, како су саопштили, бити одржан испред Основног суда у Скопљу са почетком у 13.30.

Налози за хапшење и покретање истраге против 36 особа издати су након опсежних анализа и материјала прикупљених и прегледаних о догађајима у Собрању 27. априла.

Таљат Џафери је први председник македонског парламента Албанац, а његовом избору противила се најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског. У општем хаосу у Собрању су те вечери претучени Зиадин Села, али и неки македонски посланици, међу којима је и актуелни премијер Зоран Заев. 

Иначе, медији подсећају да се због нереда у парламенту у притвору већ налази Игор Југ, а одлуку о томе је донео петпретресни судија на захтев Јавног тужилаштва.

Основно јавно тужилаштво је, наиме, проширило истрагу о нелегалном поседовању, посредовању и трговини оружјем, а Игор Југ је оптужен да је предводио групу која је 27. априла правила неред у парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије