Мацнетер: Аустрија ће наставити да подржава Србију ка ЕУ

Генерални секретар Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) и потпредседник Привредне коморе Аустрије Кристоф Мацнетер оценио је да ни након парламентарних избора у Аустрији и формирања нове владе коју ће чинити Народна партија (ОВП) и Слободарска странка (ФПО), неће уследити промена аустријске политике по питању подршке Србије на путу у ЕУ.

"Не постоје никакви негативни индикатори у вези става будуће владе Аустрије по питању подршке пута Србије у ЕУ", нагласио је Кристоф Мацнетер у разговору са српским новинарима у Бечу.

Указује да је лидер ФПО-a Хајнц-Кристијан Штрахе у више наврата у прошлости износио позитиван став о Србији и њеној тежњи да постане чланица ЕУ.

Такође је констатовао да су у аустријском парламенту заступљене све странке које имају позитиван став о Србији, тако да полази од тога да ће Аустрија и у будућности бити партнер Србије на њеном путу у ЕУ.

Оцењује да привредни програм председника Србије Александра Вучића иде у добром смеру, и да је важно да се спроведу инвестиције у инфраструктури, као и да треба искористити помоћ коју нуди Кина.

Наводи да поред политичке подршке за ширење ЕУ постоје и добре економске везе са Србијом.

С тим у вези је подсетио да је прошле године трговинска размена између две земље достигла вредност вишу од милијарду евра, а да је ове године забележен раст извоза Аустрије у Србију за 10,6 одсто, а из Србије у Аустрију за чак 19,8 процената.

Подсећа да је Аустрија и даље највећи страни инвеститор у Србији са улагањима у вредности вишим од 2 милијарде евра.

Мацнетер указује да постоји велико интересовање аустријске привреде за даљим проширењем сарадње, што се види по расту увоза из Србије.

Наводи да постоји много примера да су аустријска предузећа изместила своју производњу из Азије и настаниле је у Србији.

То је објаснио ниским платама, али добро квалификованом радном снагом, али је нагласио да ће се та ситуација променити, посебно после приступања у ЕУ.

"Видели смо на примеру Словеније и Хрватске да је пријемом у ЕУ дошло до раста плата и усаглашавања цена, тако да је дошло до смањења производње. Због тога је важно да се искористи претприступна помоћ како би Србија подигла своју производњу подигла са јефтине на софистициранију", саветује Мацнетер.

Наводи да би било важно да Србија преокрене стање по питању одлива мозгова и врати у земљу "паметне главе", као и да анимира успешне бизнисмене српског порекла да улажу у домовину.

Поводом пресуде Ратку Младићу, Мацнетер је истакао и да је за економски развој региона важан мир, као и да у циљу мирне будућности треба "савладати прошлост".

С тим у вези је поздравио напредак у побољшању односа са Хрватском, али и смањење тензија са Приштином.

Што се Аустрије после избора тиче Мацнетер је изразио уверење да је одлучујуће питање колико ће нова влада бити позитивна према ЕУ.

"Полазим од тога да ће председник Аустрије Александар ван дер Белен прихватити само ону владу која је проевропска", нагласио је генерални секретар СПО-а, до сада владајуће странке у Аустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се