Реаговања у региону на пресуду Ратку Младићу

У Републици Српској критикују пресуду Ратку Младићу, којом је он осуђен на доживотну казну затвора, док у Федерацији ту пресуду поздрављају. Реаговали су и хрватски званичници.

Хашки трибунал осудио је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је за српски народ генерал Младић истински херој и патриота и да пресуда Хашког суда Младићу, у условима неједнаког третмана и селективне правде овог трибунала, не представља изненађење.

Додик је рекао да пресуда генералу Младићу није пресуда српском народу, као и да у Републици Српској нико не верује да је Младић крив.

"Ово није пресуда ни Републици Српској, ни српском народу, ни српској војсци. Ово је покушај удара на слободу читавог једног народа", нагласио је Додик.

Истакао је да је однос Хашког суда према Србима неправедан, да је струка у Хагу потпуно поражена и да је Хаг онемогућио помирење у БиХ.

Коментаришући пресуду Ратку Младићу, члан Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да се од Хашког суда, који је током мандата пре пресуде Младићу Србима изрекао пет доживотних казни и укупно 758 година затвора, Хрватима 166 година, а Бошњацима свега 41,5 годину, ништа друго није могло ни очекивати.

У изјави Фени рекао је да никако не треба одустати од подршке Младићу и да му треба пружити максималну помоћ у жалбеном поступку.

Председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изјавио је да је Хашки трибунал наставио досадашњу праксу изрицања високих казни бившем политичком и војном руководству РС, чиме је још једном показао да је пристрасан, необјективан и политички мотивисан.

Потпредседник Главног одбора СДС-а Мирко Шаровић сматра да ће пресуда Младићу узбуркати страсти у БиХ. Каже да је очекивао другачију одлуку, преноси РТРС.

Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је изразио наду да ће пресуда донети отрежњење и додао да је уверен да се, како је рекао, тиха већина босанских Срба не поистовећује са Ратком Младићем и да не оправдава његова дела.

У свом обраћању Изетбеговић је поновио још једном све тачке оптужнице по којима је Младић осуђен на доживотну казну затвора истакавш да то чини намерно како би се, како је рекао, са тим суочили.

"Судија је рекао да ће Младић у целом свету остати упамћен као злочинац. Изражавам дубоко саучешће жртвама удруженог злочиначког подухвата у којима је Младић био извршилац", рекао је Изетбеговић. 

Председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић поручио је да је пресуда још једна потврда да се ратни злочин никада и никоме не може исплатити, ма колико се злочинци скривали и бежали од своје одговорности.

Додао је да казна коју је Хашки трибунал изрекао неће вратити на хиљаде страдалих недужних цивила, ни њиховим породицама донети коначни смирај, али је важност те судске пресуде далекосежна за будућност целог региона, преноси портал Кликс.

Бивши градонацелник Сребренице Ћамил Дураковић каже да је вест о доживотној затворској казни Ратку Младићу међу преживелим Сребреничанима доживљена емотивно, али и као сатисфакција, те да верује да ће она довести до свести да се пресуде се морају прихватити у интересу истинског помирења. 

Високи представник у БиХ Валентин Инцко описао је данашњу хашку пресуду на доживотну казну као изузетно важан корак ради привођења правди оних појединаца који су одговорни за ужасне злочине и позвао власти у БиХ и грађане да поштују пресуду и да се суздрже од њене политизације. 

На пресуду Младићу реаговала је и председница Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић, која је истакла да је Ратко Младић осуђен за готово идентичне ствари за које и Караџић, осим разлике у дужини казне, и рекла да Удружење има право да "тужи Србију и Републику Српску за све оно у чему су учествовале".

Амбасада САД у Сарајеву сматра данашњу пресуду важним кораком ка утврђивању одговорности појединаца који су проузроковали страшне патње.

Бивши командант штаба Територијалне одбране Сребренице Насер Орић, кога је Трибунал у Хагу ослободио кривице за ратни злочин у Сребреници и Братунцу 1992. године, након изречене доживотне казне Ратку Младићу рекао је "да војсковођа мора одговарати и пред својим народом", јер је одговоран за смрт војника Војске РС које је лично водио у смрт.

Реаговања у Хрватској 

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић оценила је да ће пресуда Хашког трибунала Ратку Младићу бар делимично бити сатисфакција породицама погинулих, убијених, мучених и несталих и изразила жаљење што, како је рекла, није одговарао и за злочине почињене у Хрватској.

"Знам да не може вратити изгубљене животе, хиљаде људи који су на тако бруталан начин убијени у Сребреници и другде у БиХ, али и у Републици Хрватској. Жао ми је што није одговарао за злочине почињене у Хрватској, посебно Шкабрњу и друге", рекла је хрватска председница у изјави новинарима у Ријеци.

Хрватски премијер Андреј Пленковић оценио је да је казна доживотног затвора Ратку Младићу за злочине почињене у БиХ примерена и изразио жаљење због тога што део оптужнице нису били и злочини које је бивши заповедник војске босанских Срба починио у Хрватској, пренела је Хина.

"С обзиром на најтежа кривична дела злочина против човечности, која су била предмет оптужнице, сматрамо да је, с обзиром на све у чему је учествовао Младић и у чему је тај удружени злочиначки подухват предузет у БиХ и потврђен геноцид у Сребреници, ова пресуда примерена, с обзиром на одредбе статута Међународног кривичног суда за бившу Југославију", рекао је Пленковић новинарима у Сабору.

Словеначко Министарство спољних послова поздравило је пресуду Ратку Младићу поруком да је то прилика за присећање на све жртве и опомена свим ратним злочинцима широм света, наводи се у саопштењу тог ресора, пренеле су агенције.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво