МИА о посети Заева Београду

Македонска новинска агенција (МИА) опширно извештава о првој посети премијера Македоније Зорана Заева Београду од ступања на ту дужност. МИА у први план истиче изјаву Заева да Македонија поштује дијалог, који је Београд отворио са Приштином, јер верује да је у интересу Србије да се пронађе решење.

Заев се, преноси МИА, нада да ће до тог решења доћи ускоро јер је то, како је рекао, важно и за Србију и за њену европску перпективу, али исто тако и за европску перспективу целог региона Балкана.

Агенција преноси и изјаву Заева да су Македонци и Срби блиски народи и да је обавеза политичара да следе интересе и унапређују сарадњу два народа.

Наводи се да је македонски премијер рекао да, оно што је договорено између две владе и на председничком нивоу важи за свако питање, ма колико оно било болно или позитивно.

МИА преноси речи Заева да сада треба окренути телефон, разговарати и договорити се о ономе што треба, зато што, како је рекао, пријатељи тако раде.

Као добар пример пријатељског начина превазилажења проблема, агенција наводи случај бившег дипломате у Амбасади Србије у Скопљу Горана Живаљевића.

Истиче се да је премијерка Србије Ана Брнабић рекла да је прва званична посета македонског премијера Београду добар сигнал за међусобне активности и сва отворена питања, која треба, како је рекла, решавати дијалогом.

Агенција је пренела изјаву Брнабићеве после састанка са Заевом да је постигнут прелиминарни договор о одржавању заједничке седнице двеју влада крајем фебруара или почетком марта следеће године.

МИА наводи и да се на састанку двоје премијера, како је изјавила Брнабићева, разговарало и о конкретним пројектима.

Македонска новинска агенција навела је да се у македонској делегацији налазе и заменик председника владе и министар спољних послова Макеодније Оливер Спасовски, министар за информатичко друштво и јавну администрацију Дамјан Манчевски и државни скеретар у Министарству за локалну самоуправу Виктор Димовски.

Агенција извештава да ће се македонска делегација предвођена Заевом имати  и радне активности у македонској амбасади у Београду, а посету завршити сусретом са представницима македонске заједнице у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво