Тужба против Мирка Стојића

МУП Републике Српске поднео је кривичну пријаву против бившег генералног секретара председника РС Мирка Стојића, због злоупотребе службеног положаја.

Мирко Стојић је осумњичен да је приликом реконструкције и адаптације Палате Републике у Бањалуци београдском предузећу "Еумакс" омогућио да незаконито стекне 2.542.266 конвертибилних марака имовинске користи.

Кривична пријава поднесена је и против директора "Еумакса" Милана Ћирића зато што је помогао Стојићу у извршењу овог кривичног дела.

У кривичној пријави наводи се да је Стојић, после договора са Ћирићем од 11. маја 2007. до 31. јануара 2008. искористио службени положај и супротно одредбама строго поверљивог уговора и Закона о заштити тајних података дозволио "Еумаксу" да као подизвођаче ангажује више предузећа из РС и ФБиХ, чиме је том предузећу смањио трошкове и омогућио стицање екстра добити, рекао је извор близак Тужилаштву који је инсистирао на анонимности.

Према писању Преса РС, МУП РС је већ саслушао Стојића у вези са делима која му се стављају на терет, али да се Ћирић, држављанин Србије, неколико пута није одазвао на саслушање.

Начелник Управе криминалистичке полиције РС Гојко Васић рекао је да то није разлог за расписивање потернице за Ћирићем, јер ће покушати да од колега из Србије, али и из Интерпола, затражи да они узму исказ од директора "Еумакса".

"Надуване" цене и непостојећи трошкови 

Стојић се терети и да је са предузећем "Браћа Мићић" из Модриче закључио уговор о обављању услуга стручног надзора од 87.759 кoнвертибилних марака, иако је знао да су у том тренутку сви радови већ били завршени или у завршној фази, чиме је Службу председника оштетио за тај износ.

Стојић се терети и да је Служби председника нанио штету од 22.800 конвертибилних марака тако што је себи закупио стан по цени од 2.500 конвертибилних марака, иако није могла да буде већа од 600 конвертибилних марака. 

Он се терети и да је са предузећем "Мозаик трејд" из Бањалуке закључио уговор о опремању од 1.760.289 конвертибилних марака, који је подвео под ознаку тајности и избегао да распише јавни конкурс.

Стојић је донео два решења којима сам себи даје право на накнаду на име обављања додатних послова у износу од 1.500 конвертибилних марака месечно, чиме је прибавио противправну имовинску корист од најмање 18.000 конвертибилних марака, тврди извор листа близак истрази.

Главни ревизор РС Бошко Чеко половином априла је, заједно са председником РС Рајком Кузмановићем, обелоданио негативан ревизорски извештај о пословању службе председника, а извештај су недавно једногласно прихватила Народна скупштина РС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво