Откривена плоча "нежељенима" – девојчицама које нису добиле прилику да се роде

У оквиру иницијативе "Нежељена", у Подгорици је откривена плоча посвећена девојчицама које нису добиле прилику да се роде. Акција је усмерена на систем вредности који дискриминише девојчице и на негативну традицију друштва у којој су девојчице мање жељене него дечаци, поручила је извршна директорка Центра за женска права Маја Раичевић.

Извршна директорка Центра за женска права у Црној Гори Маја Раичевић рекла је да је неопходно превазићи негативне патријархалне вредности, које због традиције мушког наследника, доводе до селективних абортуса и девојчице стављају у негативан положaj, пишу Вијести.

Иницијатива "Нежељена", како је истакла, усмерена је на систем вредности који дискриминише девојчице и на негативну традицију друштва у којој су девојчице мање жељене него дечаци. 

Тема наше кампање и наше иницијативе је да покренемо друштвени дијалог који ће превазићи систем вредности у коме женска деца не уживају једнака права као мушка. Тај проблем се одражава на положај жена у свим областима друштва и последице су тако драстичне да имамо пораст броја селективних абортуса у Црној Гори и злоупотребу пренаталних тестова", истакла је Раичевићева, код плоче која је откривена у подгоричком Универзитетском парку.

Нагласила је да у кампањи није реч о репродуктивним правима жена, тј. праву на абортус, већ је, како је истакла, искључиви циљ утицај на негативне патријархалне вредности које због традиције мушког наследника девојчице стављају у негативан положај.

Лекарка Оливера Миљановић навела је да се евиденција о селективним абортусима не може видети директно, већ, како је објаснила, кроз тренд поремећаја равнотеже полова на рођењу.

"У Црној Гори постоји тренд неравнотеже између полова на рођењу и он се, за последњих 15 година, креће, према нашим истраживањима, 110 дечака на 100 девојчица. Тај тренд једино има отклон у 2016. години, када имамо нормалан однос 103 на према 100. Да ли је ово светло на крају тунела, да ли смо нешто заиста урадили, не можемо закључити на основу једне године", објаснила је Миљановићева.

Према њеним речима, селективни абортус који се догађа након спроведеног генетичког текста је медицински, етички и морално неприхватљива радња и представља кршење закона.

Начелница Одељења за послове родне равноправности у црногорском Министарству за људска и мањинска права Биљана Пејовић рекла је да не треба да буде нежељене деце и да је потребно стварати будућност у којој ће девојчице и дечаци бити равноправни.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара