Хан хвали напредак Македоније, очекује конкретне резултате

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан је у Скопљу похвалио напредак Македоније, али и нагласио да до краја године треба имати неке конкретне резултате, а не само најаве.

Македонија је значајно напредовала и сада Европска комисија и чланице Европске уније позитивније гледају на развоје у тој земљи и могућност за почетак преговора о приступању ЕУ, рекао је европски комесар за суседску политику и проширење.

"Постигли смо много и не желим да дам утисак да Брисел и ја не гледамо на вашу земљу и да нисмо фокусирани на развој у Скопљу, напротив. Сматрам да је моја лична мисија испуњена ако будемо могли да започнемо преговоре. Мислим да смо постигли много", рекао је Хан на заједничкој конференцији са премијером Македоније Зораном Заевом.

Према речима европског комесара, остало је још пола маратона, а не цео.

"Нешто мора да се уради и веома сам срећан да чујем о различитим пројектима и циљевима да се постигне оно што је неопходно да од нас добијете препоруку. Са својим тимом сам веома посвећен и волели бисмо то да почне рано идуће године", навео је Хан.

Он је поручио Заеву да је у праву када је рекао да правосуђе, јавна администрација и обавештајне службе морају да се реформишу.

До краја године нам требају конкретни резултати, не само најаве, рекао је европски комесар.

"Пре недељу дана имали смо веома добар састанак министара спољних послова ЕУ у Бриселу. Колеге могу да потврде да је била веома добра атмосфера. Државе чланице су добро реаговале. Мислим да је ситуација на добром путу, али има још домаћег задатка", рекао је Хан.

Он каже да у Македонији има промена, које су неопходне због промене политичког пејзажа.

"Мислим да сте доста напредовали као земља, поставили сте пример региону. Хвала вам за регионалну сарадњу, која је апсолутно неопходна како би се постигао напредак за све земље у региону", поручио је Хан.

Додао је да рачуна на Македонију, поновивши да је председник Европске Комисије Жан Клод Јункер у септембру поручио да све земље региона имају европску перспективу.

Премијер Зоран Заев је изјавио да, први пут током дужег времена, Македонија и Грчка подстичу извесне срдачне односе засноване на интензивним посетама и међусобној комуникацији.

Он је рекао да је позитивна клима која је недавно успостављена са Атином најавила осећај оптимизма, што по његовом мишљењу треба искористити као предност како би тај проблем био коначно решен.

"Верујем и речено ми је да превладава позитивна атмосфера у медијима и међу грађанима", рекао је македонски премијер.

Заев каже да им то даје право да као озбиљни политичари искористе позитиван моменат и пронађу решење за проблем који Грчка има са македонским уставним именом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво