Додик: Да је Србија прихватила одвајање КиМ и ми бисмо се одвојили

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је политика очувања територијалног интегритета, коју заступа Србија, препрека одвајању Републике Српске.

"Да је у оном тренутку Србија, када се Косово одвојило, рекла да је то океј, ми бисмо се сигурно до сада већ одвојили", рекао је Додик у интервјуу за Дојче веле.

Ако Београд одлучи да призна косовску независност, каже Додик, он се не би противио, али би то значило да и Република Српска може да буде независна.

"Ако постоје права за једне, онда морају да постоје права и за друге", рекао је Додик.

Председник РС је истакао да референдум о независности тог ентитета тренутно није институционална тема за Бањалуку, али понавља да је БиХ "пропала држава".

Додик је прецизирао да Србима одговара Дејтонски споразум онако како је написан, али не како је измењен.

"Вануставна Босна нама не одговара, уставна Босна нам одговара. Али то нико неће да чује", каже Додик.

РС никада неће гласти за пријем БиХ у НАТО

Додик је изјавио да Република Српска никада неће гласати за пријем БиХ у НАТО, да за то има разлоге, те подсетио да је тај војни савез бомбардовао српски народ.

"НАТО нас је бомбардовао, бацао је осиромашени уранијум. Отиђите у наш клинички центар и видите децу која долазе са бомбардованих подручја, она имају леукемију, малигна обољења и много чега другог. Има ли неки хумани однос НАТО-а према томе? Наравно да нема", рекао је Додик.

Навео је и да подржава и политику коју води амерички председник Доналд Трамп, наводећи да је то политика која Америку враћа Американцима и промовише немешање у унутрашње ствари других.

Додик је потврдио да је поново рехабилитовано питање финансијске помоћи Русије Републици Српској.

Казао је и да председник Руске Федерације Владимир Путин подржава интегритет БиХ и Дејтонски мировни споразум, те да никада од Српске није тражио да било шта политички покрене.

"То што се неки на Западу плаше Путина, вероватно имају своје разлоге", рекао је Додик одговарајући на питање хоће ли Путин утицати на пријем БиХ у НАТО.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи