ХНС: Изетбеговић претњама ратом радикализује Бошњаке

Хрватски народни сабор (ХНС) БиХ, који окупља највеће хрватске странке у тој земљи, саопштио је да су нове претње ратом, које је поново у Мостару упутио бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, покушај радикализовања Бошњака и њиховог окретања од Европске уније и НАТО-а, као и да је Изетбеговић "свесно одабрао улогу Хамаса", преноси "Хина".

Хина наводи да је Изетбеговић и недавно у интервју за Дојче веле изнео тврдњу да би био спреман на рат уколико Република Српска покуша да се отцепи од Босне и Херцеговине.

Агенција истиче да је Изетбеговић, током обележавања годишњице 4. Корпуса Армије БиХ у Мостару, рекао да су Мостар и Бошњаци били изложени агресији Хрвата и Срба и додао да такав сценарио бошњачка политика више никада неће допустити.

"Ако прете уставном поретку, територијалном интегритету земље, ако мисле да могу да деле Мостар и друга места, онда ћу поновити да ће добити рат! Нека не прете и ми нећемо претити. Нећемо допустити да се ревидира историја", рекао је Изетбеговић.

Хина преноси да из ХНС БиХ истичу да таквим иступима Изетбеговић покушава да преусмери Бошњаке против евроатлантског пута БиХ и усмери БиХ у сферу евроазијског утицаја, директно супротстављеног ЕУ и НАТО-у.

"Отвореним претњама и заговарањем једне врсте панисламизма, Бакир Изетбеговић свесно је одабрао улогу Хамаса и властити народ води према дугорочној политичкој изолацији и појачавању нивоа екстремизма", наводи се у саопштењу.

ХНС БиХ упозорава да ће радикални Изетбеговићеви иступи погоршати међунационалне односе у земљи.

"То ће се врло негативно одразити на суживот у БиХ, подизање нивоа самоодрживости ове државе и европски пут БиХ. Стога су поступци Бакира Изетбеговића, дугорочно гледано, кључни фактор нестабилности у овом делу света", закључује ХНС БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи