Линта: Хрватска да се одрекне лажног "вуковарског мита"

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсетио је да се данас навршава 26 година од када су припадници ЈНА ослободили Вуковар од хрватских паравојних формација и оценио да је један од услова трајног мира између Србије и Хрватске да се Хрватска одрекне лажног "вуковарског мита".

Рат у Вуковару је почео када су хрватске паравојне формације крајем августа 1991. започеле блокаду гарнизона ЈНА, којем су искључили воду и струју, а припаднике легалне ЈНА убијали снајперима, наводи се у писаној изјави Линте.

Он је указао да су још у пролеће исте године хрватске паравојне формације окупирале Вуковар и почеле дизати у ваздух српске кафиће и куће, а затим су почела организована застрашивања, отимања, премлаћивања и убиства Срба.

Према подацима Удружења српских породица убијених, погинулих, несталих и насилно одведених лица "Против заборава", које делује у Хрватској, у Вуковару је током лета и јесени 1991. године убијено или нестало најмање 120 Срба.

Линта истиче да је у Хрватској доминатан такозвани "вуковарски мит", који је утемељен "на лажи и превари" и чији циљ је да констатно распирује мржњу према Србима називајући их агресорима и злочинцима.

"У Хрватској деца уче како је Вуковар тобоже одувек био хрватски град, како су рат у Вуковару тобоже започели Срби и ЈНА; како је ЈНА тобоже била српска војска која је извршила агресију на Хрватску, како су Хрвати били слабо наоружани, како је Вуковар 'град херој' који је тобоже био у потпуном окружењу, како је Овчара највећи злочин. Бројне чињенице јасно показују да је Туђманова Хрватска извршила агресију на Србе у Вуковару и широм Хрватске с циљем стварања етнички чисте државе по узору на злогласну НДХ", истакао је Линта.

Како је додао, у томе су у великој мери успели захваљујући двоструким стандардима западних сила.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво