Линта: Хрватска да се одрекне лажног "вуковарског мита"

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсетио је да се данас навршава 26 година од када су припадници ЈНА ослободили Вуковар од хрватских паравојних формација и оценио да је један од услова трајног мира између Србије и Хрватске да се Хрватска одрекне лажног "вуковарског мита".

Рат у Вуковару је почео када су хрватске паравојне формације крајем августа 1991. започеле блокаду гарнизона ЈНА, којем су искључили воду и струју, а припаднике легалне ЈНА убијали снајперима, наводи се у писаној изјави Линте.

Он је указао да су још у пролеће исте године хрватске паравојне формације окупирале Вуковар и почеле дизати у ваздух српске кафиће и куће, а затим су почела организована застрашивања, отимања, премлаћивања и убиства Срба.

Према подацима Удружења српских породица убијених, погинулих, несталих и насилно одведених лица "Против заборава", које делује у Хрватској, у Вуковару је током лета и јесени 1991. године убијено или нестало најмање 120 Срба.

Линта истиче да је у Хрватској доминатан такозвани "вуковарски мит", који је утемељен "на лажи и превари" и чији циљ је да констатно распирује мржњу према Србима називајући их агресорима и злочинцима.

"У Хрватској деца уче како је Вуковар тобоже одувек био хрватски град, како су рат у Вуковару тобоже започели Срби и ЈНА; како је ЈНА тобоже била српска војска која је извршила агресију на Хрватску, како су Хрвати били слабо наоружани, како је Вуковар 'град херој' који је тобоже био у потпуном окружењу, како је Овчара највећи злочин. Бројне чињенице јасно показују да је Туђманова Хрватска извршила агресију на Србе у Вуковару и широм Хрватске с циљем стварања етнички чисте државе по узору на злогласну НДХ", истакао је Линта.

Како је додао, у томе су у великој мери успели захваљујући двоструким стандардима западних сила.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 19. нов 2017, 04:11) - anonymous [нерегистровани]

sve rečeno...

gledajte svoja posla - sve rečeno u tri reči

(субота, 18. нов 2017, 19:48) - Sremac [нерегистровани]

Bas tako

U pravo je gospodin Linta. Svaka rec stoji.

(субота, 18. нов 2017, 17:37) - anonymous [нерегистровани]

Sve receno...

...u nekoliko recenica!