ЕУ и НАТО за споразум из Оџака

Генерални секретар НАТО-а Јап де Хоп Схефер и Високи представник ЕУ Хавијер Солана заложили се за примену споразума о уставним променама, који су почетком новембра у Оџаку потписале три водеће политичке партије у БиХ.

После заједничког састанка Северноатлантског савета НАТО-а и Одбора за политику и безбедност ЕУ, генерални секретар Јап де Хоп Схефер рекао је да је важно да споразум о уставним променама буде примењен. Састанку је присуствовао и високи представник у БиХ Мирослав Лајчак.

Солана је поновио забринутост због националистичке реторике у БиХ и истакао да је било разговора о реконфигурацији Еуфор-а, војне мисије Уније.

"Никаква одлука није донета. Она ће бити донета вероватно средином идуће године у складу с политичком и ситуацијом на терену", рекао је Солана.

Лајчак је ситуацију у БиХ оценио као тешку, али је поздравио споразум из Оџака као охрабрујући знак који сада треба "конкретизовати".

Милорад Додик, председник Савеза независних социјалдемократа, Драган Човић из Хрватске демократске заједнице и Сулејман Тихић челник Странке демократске акције, сагласили су се да Устав БиХ треба да буде мењан амандманима, уз стручну помоћ међународних институција и у складу са европским конвенцијом о темељним људским правима и слободама.

У Уставу треба да буду јасно прецизиране недлежности државе, функционисање институција БиХ, као и територијална организација, посебно средњих нивоа власти, ентитета Републике Српске и муслиманско-хрватске Федерације БиХ, а да у власништво државе буде укњижена непокретна имовина потребна за рад државних институција.

Лидери су се сагласили да би попис становништва требало спровести 2011, после доношења закона о том питању, и сходно методологији Евростата, статистичке агенције Европске уније.

То подразумева и питање етничке, верске и језичке припадности и то под условом да попис из 1991. буде и даље основа за националну заступљеност у свим државним, ентитетским, кантоналним и општинским институцијама закључно до 2014. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи