Грчка, блокирано 200 миграната на путу ка Македонији

Грчка полиција спречила је око 200 миграната и тражилаца азила у покушају да напусте Солун и упуте се ка граници са Македонијом, у нади да ће отпутовати у друге земље ЕУ.

Десетине полицајаца у опреми за сузбијање нереда користиле су штитове како би зауставиле мигранте у близини центра Солуна, а пут су им блокирали полицијским аутобусима, преноси АП.

Мигранти, међу којима је већина из Сирије, Ирака и Сомалије, окупили су се током дана у Солуну, а многи кажу да су се одазвали позиву, објављеном на друштвеним мрежама, на марш ка грчко-македонској граници у знак протеста због немогућности да пређу у друге европске земље.

"Немам разлога да останем овде. Овде сам шест месеци...Не могу да радим, не могу ништа", рекао је америчкој агенцији Ахмед Мухамед, тражилац азила из Сирије.

Људи који су се окупили у Солуну наводе да су намеравали да око 70 километара пређу пешице ка северу, до пограничног града Идомени, где се налазио велики избеглички камп који је уклоњен прошле године након што су балканске земље затвориле популарну мигрантску руту ка ЕУ.

Више од 60.000 миграната и избеглица који су најпре стигли у Грчку остали су заглављени у тој земљи, док су неке земље ојачале своје границе како би спречиле илегално пристизање имиграната, а неке су пак одбиле да приме тражиоце азила како је предвиђено планом ЕУ о расподели избеглица, напомиње АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи