У Аустрији само шест посланика мигрантског порекла

Само 3,3 одсто посланика у новом сазиву аустријског парламента је мигрантског порекла, а троје од њих рођено је у Турској.

У новом сазиву аустријског парламента 84 посланика су први пут у посланичким клупама, али и поред новог састава једно је непромењено, а то је да су људи мигрантског порекла премало заступљени.

Само шест од укупно 183 посланика је мигрантског порекла, показује истраживање установе "Нови Аустријанци".

Социјалдемократска партија Аустрије има три посланика страног порекла, а на другом месту је листа "Пилц" са два и Народна партија са једним.

Посланици мигрантског порекла социјалдемократа су Нуртен Јилмаз, Муна Дуздар и Селма Јилдирим, у клупама листе "Пилц" седе Штефани Кокс и Алма Задић, а мигрантски посланик народњака је Ефгани Демнез.

Пет посланика мигрантског порекла није рођено у Аустрији, а земља рођења чак три посланика је Турска. Када је реч о посланицима страног порекла листе "Пилц", Коксова је рођена у Сиднеју, а Задићева у Тузли.

Ако се пореди удео посланика мигрантског порекла са уделом миграната у становништву Аустрије, јасно се види колико грађани страног порекла нису заступљени у политици, јер удео миграната у становништву износи око 22,1 одсто.

Што се српске заједнице тиче, она, за разлику од турске, није довољно добро организована да би представљала важан фактор за политичке партије, те постоје само појединци који су активни чланови странака, али због слабе подршке своје заједнице не могу доспети на важна места.

Српску заједницу већина странака игнорише на изборима јер се зна да слабо учествује у политичком животу, а њени припадници готово да не излазе на гласање.

На другој страни, турска заједница је веома активна и гура своје политичке представнике, иако разједињени између себе, споља делују увек јединствено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи