Нови лист: Одриче ли се Пленковић Туђмана?

Култ личности првог хрватског председника Фрање Туђмана врло је снажан у владајућем ХДЗ-у и сваки председник те странке се ритуално заклињао њему на верност до премијера Андреја Пленковића, који је у петак у Сабору јасно поручио да садашњи ХДЗ нема везе са Туђманом.

Пленковић је са осталим званичницима ХДЗ-а у више наврата полагао венац на гроб оснивача странке, о Туђману се увек говори на скуповима те странке, али је актуелни премијер током расправе о захтеву за изгласавање неповерења Влади оптужио најутицајнију опозициону СДП да им је циљ да покажу да постоји "знак једнакости између ХДЗ-а од деведесетих до данас, то људи морају знати".

Чини се, пише ријечки Нови лист, да је у том тренутку Пленковић схватио да се налази на јако клизавом терену. 

"Зауставио се и није довршио шта му је евидентно било на уму, није упозорио да ће он са своје стране социјалдемократима и јавности доказати да његов ХДЗ, барем у контексту 'Агрокор' а и Ивице Тодорића, нема никакве везе с оним из деведесетих година прошлог века", наводи лист.

Лист, међутим, констатује да је, свеједно, Пленковић довољно рекао.

Пленковић се, колико год је често ходочастио на Туђманов гроб, одриче дела ХДЗ-ове прошлости. Слично као у недавној изјави председник Сабора Гордан Јандроковић, пише овај ријечки дневник.

"Ова влада и ово вођство ХДЗ-а немају шта да скривају. Ако неко нема везе с Тодорићем, онда смо то ми", рекао је Јандроковић у једном интервјуу. 

Нагласак је био на "ово вођство ХДЗ-а", констатује лист и додаје да притом није утврдио да ХДЗ нема везе с Тодорићем. 

То значи, пише даље Нови лист, да је Јандроковић имплицитно признао да су претходна вођства странке, није прецизирао која, и те како била повезана с власником "Агрокора".

Будући да су темељи тог концерна ударени у време Туђмана, закључак се сам намеће, наводи лист и подсећа да се и некадашњи премијер Иво Санадер представљао као настављач Туђманове политике, али су га, упркос томе, поједини политички противници нападали да спроводи детуђманизацију. 

Санадера је, додаје се, то толико погађало да је недавно објавио књигу у којој се обрачунао с тезама да није био на Туђмановом путу. 

"Сматрао је управо то најважнијим за своје политичко наслеђе, свестан да су чланови и бирачи ХДЗ-а бившим челницима у стању да опросте све осим помањкања ентузијазма за Туђманово грандиозно дело. Казати за некога из ХДЗ-а да није у потпуности за Туђмана у рангу је фетве иранских мула", наводи се.

То је Пленковићу свакако познато, али, ето, у петак му је, у жару расправе с опозицијом, непажњом излетела реченица из које је јасно да он мисли да с Туђмановим ХДЗ-ом нешто ипак није ваљало, због чега и негира континуитет с њим, који му СДП, тврдио је, покушава напаковати, примећује лист и додаје да то неће у ХДЗ-у одмах изазвати гужву да Пленковића нико неће прозвати да се дистанцира од Туђмана.

"Али, кад његова позиција у ХДЗ-у ослаби, што ће се једног дана неизбежно догодити, међу главним оптужбама против њега биће баш та да је окренуо леђа Фрањи Туђману", закључује Нови лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи