Снег, пљускови и невреме у земљама региона

Захлађење са кишом и снегом захватило је цео регион, у Хрватској снежне падавине већ праве проблеме у саобраћају, у Босни и Херцеговини пада киша, а на планинама снег, док је за Црну Гору проглашен црвени метео-аларм због кише, пљускова и јаке грмљавине.

Подручје Горског Котара је од синоћ на трећем степену приправности, а од раних јутарњих сати на снази су зимски услови за све државне путеве у том делу Хрватске.

Како су и најавили метеоролози, температура је значајно пала, а киша се током ноћи претворила у снег.

На планинама се очекује стварање снежног покривача, уз снажан ветар. Мањи снег се, према најавама метеоролога, може очекивати и у средишњим деловима земље, па и на северном Јадрану, подно Велебита и посебно Учке.

Због снажне буре која ће имати и орканске ударе од 145 километара на сат, тренутно нема ниједног слободног правца за камионе и тегљаче на потезу од Загреба до Ријеке.

Код Јелења је већ остало заглављено десетак теретних возила.

Снег је затрпао Капелу, пада и на Сљемену, где се такође стварају проблеми у саобраћају.

Мокри и клизави коловози отежавају саобраћај на путевима и у приобаљу.

Хрватски ауто-клуб (ХАК) возачима саветује да прилагоде брзину и начин вожње условима на путевима, одржавају безбедно растојање између возила, као и да на пут кроз планине не крећу без зимске опреме.

На појединим путевима се вози додатно успорено, због возила зимске службе која се крећу спорије, па се возачи моле и за стрпљење и разумевање.

У прекиду су: трајектна линија: Брестова–Порозина; бродска линија: Мали Лошињ – Уније – Сусак; катамаранске линије: Ријека–Раб–Новаља, Мали Лошињ – Ријека, Убли – Вела Лука – Хвар – Сплит, Корчула – Хвар – Сплит.

У Сарајеву је пао снег, а меторолози упозоравају да се током вечери очекују јаче падавине и да је издат "жути" метеоаларм у главном граду и већем делу БиХ.

Температура у Сарајеву је два степена, а током ноћи ће се спустити испод нуле. Снежне падавине се очекују и наредних дана, преноси портал Кликс

У наредним данима очекују се суснежица и снег у већем делу БиХ, а на планинама снег.

Прогнозирана висина новог снежног покривача је између пет и 15 центиметара.

Европска мрежа метеоролошких сервиса објавила је за данас црвени метео-аларм за целу територију Црне Горе.

Аларм је на снази због јаке кише која се очекује, најмање 50 милилитара за 12 сати, удара ветра већих од 50 километара на сат, као и јаке грмљавине.

Из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију је саопштено да су могуће обилне падавине.

"Претежно облачно, са кишом пљусковима и грмљавином. Очекују се умерене до обилне количине падавина. Ветар умерен до јак, повремено и веома јак, јужни и југоисточни, током ноћи ће ослабити. Јутарња температура ваздуха се неће много мењати током дана", наводи се у саопштењу.

Црвени метео-аларм значи упозорење на врло опасне временске појаве. Оне се јављају изузетно ретко, а таквог су интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити врло опасне по људе и животиње.

Саветује се повећан опрез те стално праћење временске прогнозе и обавезно поштовање савета и упутстава надлежних државних служби.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво