Пахор поново изабран за председника Словеније

Словеначки председник Борут Пахор освојио је у другом кругу председничких избора свој други мандат. Он је захвалио грађанима на вери у демократију и обећао да ће убудуће чешће говорити о важним питањима за Словенце.

Пахор је на основу 50 одсто пребројаних гласова освојио 53,64 одсто гласова, саопштила је словеначка изборна комисија.

Његов противник, градоначелник Камника Марјан Шарец, добио је 46,36 одсто гласова и признао пораз, преносе словеначки медији.

У првом обраћању након што је однео победу у другом кругу председничких избора, Пахор је захвалио гласачима на "вери у демократију" - обећавши да ће дати све од себе како би и они који данас нису гласали веровали у њу.

"Порука ових избора гласи да побеђују политичке снаге које уједињују", рекао је Пахор, преноси СТА.

Такође је поручио да ће бити председник свих Словенаца и да ће чешће говорити о важним питањима.

Честитао је и Шарецу на, како је оценио, веома добром резултату који заслужује аплауз, наводи словеначка агенција.

У међувремену, Шарец је признао пораз и честитао Пахору, али је рекао да његов успех као релативног новајлије у политичким водама показује да словеначки грађани желе промене, преноси АП.

"Поносан сан што сам имао прилику да се тркам са првом лигом. Мој резултат је добар и говори сам за себе", закључио је Шарец.

Пахор - искусни политичар и "краљ Инстаграма"

Борут Пахор (54) је други словеначки председник, после Милана Кучана, којем је пошло за руком да освоји и други мандат.

Реизабрани председник се политиком професионално и активно бави већ 30 година, а био је на свим најважнијим функцијама у држави. Током дугогодишње каријере био је председник парламента, премијер и посланик у Европском парламенту, наводи Дојче веле.

И АП и Ројтерс га описују као искусног политичара, али и као "краља Инстаграма" због честе употребе друштвених медија на којима објављује своје фотографије са службених дужности и разних спортских активности.

Након данашњег гласања, Пахор се пожалио да га погрешно виде као популисту што он, како истиче – није.

Америчка агенција наводи да је Пахор, иначе бивши манекен, био на многим државним функцијама и подсећа да је, пре него што је први пут изабран за председника 2012, био премијер Словеније.

"Пахор је настојао да себе представи као ујединитеља свих Словенаца, али критичари кажу да он једноставно избегава да заузме став о важним питањима", наводи АП уз закључак да су кључна питања с којима се Словенија суочава економија, погранични спор са Хрватском и будућност ЕУ.

Ројтерс истиче да је Пахор обећао да ће се, ако освоји још један мандат, фокусирати на "повезивање људи, сарадњу, политичку стабилност и безбедност".

Британска агенција напомиње да, иако је улога председника Словеније претежно церемонијална, председник предводи војску и именује више високих званичника, укључујући гувернера централне банке, премда већину његових одлука о именовању мора да потврди парламент.

Нови-стари председник Пахор је на прошлим председничким изборима наступио као председник Социјалдемократа (СД), а на овим као независни кандидат јер је његова странка одбила да га кандидује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво