Пуповац: Ердутски споразум значајан за српску заједницу у Хрватској

Српско национално веће у Хрватској организовало је свечану академију поводом обележавања 22. годишњице потписивања Ердутског споразума, а Милорад Пуповац истакао је да је након рата веома важно имати увек у виду вредност мира и страдање народа.

Председник Српског националног већа Милорад Пуповац је подсетио да је мировни споразумом, који је у Ердуту потписан пре 22 године, Хрватској донео трајан мир, потпуну територијалну сувереност, успостављање власти, али да је значајан и за српску заједницу у Хрватској.

"Чињеница да се у некој држави успоставља мир, као споразумом из Ердута, је од неизмерне важности. То је нешто што не треба да се заборави", истакао је Пуповац.

Пуповац је навео и да је Ердутским мировним споразумом предвиђена могућност интеграције Срба у хрватско друштво, повратак у Хрватску за оне који су избегли приликом акција Бљесак и Олуја, али је указао и на проблеме са којима се данас суочава српска заједница.

"Данас се говори о пропорционалној партиципацији у државним телима у Хрватској, а према извештају које је Српско национално веће објавило пре неколико дана, тај број је увек поправљала слика на подручју источне Славоније са 700 полицајаца у једном тренутку спрске националности. То је значајно поправљало укупну слику, али ако се то мења тако се и укупна слика нажалост погоршава", навео је Пуповац.

"Та бројка је данас готово мања од два одсто, а о јавним службама да не говорим", додао је председник Српског националног већа у Хрватској.

Према његовим речима, у наредном периоду посебну пажњу треба посветити економском животу и претпоставакама на подручју које покрива Зајединчко веће општина и два жупанијска већа.

"У тој ствари за нас је од велике важности да смо сами довољно оспособљени да преузмемо део активности кроз општине, кроз Заједничко веће општина и кроз Веће", истакао је Пуповац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво