Јутарњи лист: Хрватска улази у "војни Шенген"

Хрватско Министарство одбране у септембру је почело, преко Министарства саобраћаја а "за потребе међународне војне сарадње", да од управника ауто-путева у Хрватској тражи податке о дужини и ширини мостова и вијадукта, њиховом географском положају и висини и ширини тунела, пише загребачки "Јутарњи лист".

Подаци о логистичким могућностима, на захтев НАТО-а чији је Хрватска члан, затражени су и од аеродромских управа и Железнице.

Загребачки лист преноси да би мостови и вијадукти требало да издрже пролаз конвоја тенкова и других тешких војних возила, као што су топови.

Раније је због мале висине наплатних кућица био проблем пролаз с тенком или оклопним возилом.

То је решено успоставом извангабаритног пролаза који се налази у склопу сваке наплатне станице.

Наводи се да саобраћајни стручњаци сматрају да би тешке војне конвоје поднеле саобраћајнице у Хрватској и додаје да је пребацивање војних возила досад углавном ишло железницом.

Ови подаци требало би да послуже НАТО-у да приликом пребацивања војних снага копном унутар Европе може да рачуна и на коришћење путне мреже у Хрватској.

Други корак за реализацију брже мобилности НАТО снага кроз Европу је успостављање "војног Шенгена".

То је колоквијални назив за укидање већине административних баријера за пролазак војних снага између чланица НАТО-а и Европске уније.

Након што је тај модел "без увијања" затражио командант америчких снага у Европи, то је дипломатским речником затражио и амерички министар одбране Џејмс Матис.

Само неколико сати након његовог захтева, огласила се висока представница Европске уније за спољне послове и сигурносну политику Федерика Могерини која је у име Европске комисије најавила низ мера које ће уклонити препреке кретању војне опреме и особља широм ЕУ и индиректно најавила увођење "војног Шенгена", пише лист.

Према плану, до марта 2018. ЕК ће на усвајање предложити чланицама акциони план за јачање војне мобилности, што укључује решавање питања царине, превоза опасних материја, националних процедура и других правних препрека.

Према најавама, "војни Шенген" би требало да буде решен новим европским одбрамбеним споразумом.

Споразум би следеће недеље требало да потпише 20 чланица Европске уније, међу којима је и Хрватска.

Носиоци спровођења споразума су Немачка и Француска, а Данска, Португалија и Малта још размишљају да ли ће му се придружити.

На тај начин, Хрватска би могла пре да уђе у војни него цивилни Шенген, пише Јутарњи лист.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво