Румуни бирају нови парламент

Парламентарни избори за румунски Посланички дом и Сенат биће одржани 30. новембра, први пут према новом изборном систему који предвиђа да се за кандидате гласа појединачно, а не на партијским листама.

Више од 18 милиона Румуна уписаних у бирачки списак гласаће за 137 сенатора и 315 посланика, а регистровало се готово 3.000 кандидата у 452 колегијума.

На парламентарним изборима представиће се свих шест парламентарних странака, седам ванпарламентарних групација, али и 31 независан кандидат и 18 представника мањина.

Према последњим анкетама, само три велике странке - Демократска либерална партија, блиска шефу државе Трајану Басескуу, Социјалдемократска партија - бивша странка Јона Илијескуа и Национална либерална партија премијера Калина Попеску Таричеануа, улазе у нови парламент.

Цензус за улазак у парламент, тачније најмање пет одсто гласова, освојиће и Демократски савез Мађара, као и представници националних мањина за које је предвиђен другачији минимум.

Коалициона влада неминовна 

Предизборне прогнозе показују да странке које ће ући у парламент неће освојити довољан број гласова за самостално формирање Владе, те ће образовање коалиције бити неопходно.

Према неким предвиђањима, Демократска либерална партија, иако најпопуларнија, доживљава пад са разликом од два бода у односу на социјалдемократе, док је Национална либерална партија бележи успон.

Аналитичари оцењују да ће се након избора Национална либерална партија удружити са једном од преостале две велике партије.

Три странке, још на почетку предизборне кампање, именовале су кадидате за будућег премијера - демократе Теодора Столожана, социјалдемократе Мирчеа Џоану, а Национална либерална партија Калина Попескуа Таричеануа.

Басеску се можда неће одлучити ни за једног од њих, јер је недавно изјавио да ће за премијера именованти особу у коју има поверења.

Светска економска криза почела је да погађа и Румунију, па лидери три велике странке изјављују да после избора треба што пре формирати нову владу која би требало да представи буџет за 2009. годину и примени антикризне мере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво