Велес некад и сад

Свака југословенска република имала је град који је носио Титово име, Велес у Македонији је последњи од осам градова тек 1997. године то променио. Иако је током председничке кампање у Америци, због сајтова са лажним вестима у корист Трампа које су креирали млади Велешани, Велес умало постао Трампов, они старији се, ипак, са носталгијом присећају времена кад је Велес био Титов.

О младићима који су пласирали лажне вести о Доналду Трампу, у Велесу нико неће да говори, кажу не зна се да ли су за неког радили, али су кажу зарадили. О суграђанину, чије је стихове знала цела некадашња Југославија, хоће.

Кочо Рацин, глумац Петре Прличко али и солунски атентатори, набраја познате Велешане новинар Петар Печков.

Град је, каже, некада био јак трговачки а касније и индустријски центар.

"Преко Вардара се трговало са Солуном, доносила се различита роба, па су тако многе породице у Велесу биле богате, а њихова деца се школовала у Бечу, Дрездену и културу коју су стицали тамо доносили су овде", каже новинар Петар Печков.

Времена су се променила, па је костурница посвећена борцима Другог светског рата са импозантним мозаиком ретко посећена.

Од Титовог Велеса остала је само плоча са речима које је записао Јосип Броз Тито приликом свог првог доласка у Велес 1975. године и, наравно, носталгија.

Велешка сахат кула једно је најлепших обележја града. Ђоре Саздовски брине о сату који нема казаљке, већ звони три минута пре i после пуног сата.

"Кула је направљена половином 16. века најпре као осматрачница, а затим је негде у 18. 19. веку постала сахат кула и постоји све до данас", рекао је Ђоре Саздовски.

И док на све набројано Велешани нису подједнако поносни, на градски сат с правом јесу сви од реда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи