Дрон открио илегалну сечу шуме у Румунији

Румунска влада обећала је да ће се обрачунати са илегалном сечом након што је откривена огромна "рупа" у заштићеној шуми Семеник Кел Карасулуи, на граници са Србијом.

Како се наводи, драматичан снимак је случајно снимљен у Националном парку Семеник Кел Карасулуи, на коме се види да недостаје око 50 хектара шуме на врху планине, преноси Би-Би-Си.

Тај Национални парк има једну од највећих нетакнутих шума у Европи и летос је укључен у Унескову листу Светске културне баштине.

Корнелиу Стурза, из еколошке групе ГЕА Нера, изјавио је да је главни проблем неуспех надлежног министарства да осмисли план којим би се спречила нелегална сеча у парку.

"Тражили смо од Министарства за околину да реши ово још пре 13 година", рекла је Стурза.

Служба шумских чувара Темишвара је навела да има овлашћење само да поправља штету узроковану сечом, углавном кроз сађење и култивисање младица, али не и да зауставља незакониту сечу шуме.

Активисти и румунска опозиција месецима траже од владе хитну акцију у вези са парком Семеник, позивајући се на извештаје локалних шетача и страних туриста о уништавању дрвећа.

Илегална сеча шуме је раширена у Румунији. Прошле године било је 26 пријава дневно у просеку, наводи организација "Гринпис Румунија", што је државу коштало 10,4 милиона долара.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 11. нов 2017, 10:27)
Miki [нерегистровани]

Da

Ovo treba.I kod nas da se zaustavi seca