Расправа у Сабору о поверењу влади

У Хрватском сабору од јутрос траје расправа о поверењу Влади. Део опозиције, предвођен СДП-ом, тражи опозив хрватске владе због ситуације са "Агрокором". Гласање о поверењу влади Андреја Пленковића очекује се после 22 сата, а процене су да ће имати довољно гласова да кабинет опстане. Ово је трећи пут да се у Сабору расправља о поверењу Пленковићевој влади.

Расправа у Хрватском сабору о захтеву дела опозиције предвођене најутицајнијим СДП-ом, започета јутрос, траје у посланичким клубовима, а гласање се очекује око 22 сата.

Опозиција је покренула иницијативу за опозив владе због ситуације са "Агрокором" која више месеци потреса Хрватску.

Иначе, бурну расправу у Сабору додатно је узбуркала изјава председнице Колинде Грабар Китаровић која је у два дана жестоко критиковала Пленковићеву владу, поручивши да је Хрватска практично у ванредном стању и да грађани не желе да животаре, већ да живе.

Очекује се да ће Сабор да изгласа поверење влади коју, према подацима које је раније данас изнео портал 24 сата, не подржава 77 одсто хрватских грађана.

Ово је трећи пролазни тест Пленковићеве владе, а он је уверен да ће влада остати и да ће и ово изгласавање поверења бити неуспешно као претходна два.

Током трочасовне расправе у Хрватском сабору након излагања лидера опозиционог СДП-а Давора Бернардића, чија странка је поднела иницијативу за опозив владе због случаја "Агрокор", пале су тешке речи, а премијер Андреј Пленковић је рекао да је због тог концерна Хрватска била у кризи.

Осврнувши се на излагање Бернардића, Пленковић је поновио да влада у потпуности одбацује све предлоге опозиције за њен опозив.

Бернардићу је замерио то што је у свом излагању пречесто употребљавао реч "спин", те додао:" Па неки Енглези у целом животу не изговоре ту реч колико сте је ви пута данас рекли".

"Пред нама је била криза, привредни и финансијски цунами какав Хрватска није могла ни да замисли", рекао је Пленковић. 

Влада се, тврди, с тим проблемом суочила усвајањем Закона о ванредној управи у друштвима од системског значаја и тиме избегла огромне трошкове за државни буџет.

Рекао је и да цео тај процес Хрватску није коштао ни једну једину куну.

Пленковић је одбацио тврдње опозиције да је држава интервенисала и национализовала "Агрокор".

"Поступили смо према начелу сразмерности, у складу са Уставом, јер је овде општа добробит најважнија и тиме смо се водили", рекао је премијер.

Додао је да би алтернатива значила отварање стечајног поступка пред неколико судова у Хрватској и изазвала потпуни хаос у привреди, док би последице биле такве да Хрватска не би остварила најбољу туристичку сезону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво