Линта: Неискрена изјава Пленковића

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је неискреном изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да осуђује усташки режим.

"Бројне чињенице показују да Влада Андреја Пленковића, као и претходне Владе, толерише употребу нацифашистичких и усташких симбола и тиме постаје саучесник у рехабилитацији злогласне НДХ", истиче се у писаној изјави Линте.

Пленковић, чија влада је одбацила предлог Истарског демократског савеза (ИДС) о санкционисању употребе фашистичких и усташких симбола, тврди да осуђује усташки режим, али да то питање његов кабинет жели да реши на "целовит начин".

Линта напомиње да у Хрватској нема спремности да се јасно каже да је усташки режим извршио геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима и да су усташе највеће зло у историји и највећа срамота хрватског народа.

"Већина хрватског народа и Католичка црква у Хрватској и БиХ сматрају да су усташки зликовци били борци за хрватску слободу и да нема ништа спорно у томе да се у јавном животу употребљава злочиначки поздрав 'За дом спремни', да се подижу споменици усташама и хрватским бранитељима са поменутним поздравом, да се исплаћују пензије преживелим усташама, да Марко Пековић Томпсон пева о клању Срба, да се полаже цвеће убијеним усташким злочинцима у Блајбургу", наводи се у изјави Линте.

Он је додао да је данашња Хрватска настала на усташком режиму и НДХ, а такозвани Домовински рат је по свом карактеру био антисрпски и рат за стварање етнички чисте хрватске државе

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво