Јутарњи лист: Кап која је прелила чашу је саветовање о евру

Главни мотив оштрог говора председнице Колинде Грабар Китаровић на саветовању економиста у Опатији је њено уверење да влада не доноси потребне одлуке и да Хрватска заостаје чак и за земљама региона, поготово када је реч о инвестицијама, открива загребачки "Јутарњи лист" и као "кап која је прелила чашу" наводи саветовање о евру будући да је у овом тренутку то ипак пројекат будућности.

Позивајући се на сараднике који су добро упућени у односе Пантовчака и Банских двора, Јутарњи лист пише да последње саветовање о евру нико не сматра лошим и непотребним, већ да је то пројекат будућности, док се текуће ствари не решавају.

"Док други напредују и престижу нас, ми чврсто стојимо на зачељу. Слика није блистава нити нам даје разлога за задовољство, него напротив, за немир и тескобу, за осећај потребе за журним деловањем", поручила је Грабар Китаровићева на скупу економиста у Опатији у обраћању које је било до сада најжешћа критика владине економске политике и изостанка реформи.

"Треба нам политичка визија и одлучност, храброст, отпор популистичким политикама и непопуштање пред уценама", додала је Грабар Китаровићева.

Ако су до сада постојале дилеме о све већем размимоилажењу Пантовчака и Банских двора, након овог говора Грабар Китаровићеве више их нема, пише лист и истиче да су "маске пале".

Председница је, како се наводи, очито проценила да је тренутак да отворено проговори о стању у Хрватској које, према њеном мишљењу, нимало није блиставо као што то премијер Андреј Пленковић жели приказати.

Говор председнице пред хрватским економистима одмах је изазвао бурне реакције, не само међу економистима него и политичарима, јер до сада никада Грабар Китаровићева није тако јасно сецирала стање у земљи, с поруком влади да чека и не доносе одлуке, а да су позитивни показатељи само резултат повољних околности у самој Европи, наводи Јутарњи лист.

Наводно је председница стрпљиво чекала да прође прва година мандата Пленковићеве владе, а када је оценила да помака нема, одлучила се за говор који ће сигурно изазвати нове тектонске поремећаје два "политичка брда", истиче Јутарњи лист.

Истиче да добро упућени сарадници хрватске председнице у односе Банских двора и Пантовчака сматрају да је главни мотив тако оштрог иступа Колинде Грабар Китаровић било њено уверење да се не доносе потребне одлуке, препушта да ствари иду својим током, а да Хрватска заостаје и за земљама региона, поготово када је реч о инвестицијама.

Како се наводи, кап која је прелила чашу било је последње саветовање о евру, који наравно нико не сматра лошим и непотребним, али је увођење евра у овом тренутку ипак пројекат будућности, док се текуће ствари не решавају.

"Чини се да сукоб председнице и премијера сада добија нову димензију, јер је Грабар Китаровићева набрајајући у чему све заостајемо јасно поручила влади да се води неодлучна економска политика и да нема храбрости за спровођење реформских захвата", наводи Јутарњи лист позивајући се на сарадника председнице Грабар Китаровићеве.

Код сваке њене констатације, наводи се, могло се ишчитати да види неодлучност владе, а онда и самог премијера Пленковића, што ће сигурно закомпликовати њихове односе.

Колинда Грабар Китаровић, према мишљењу саговорника Јутарњег листа, до недавно је слала сличне поруке "у рукавицама", а сада је иступила директно, очито не калкулишући.

Саговорник указује да се из тог говора може јасно видети председницина процена да је напросто обавезна пред хрватском јавношћу изнети право стање ствари, свидело се то Банским дворима или не.

"Овај говор можда више од свих председнициних до сада показује да јој није било важно што ће ко рећи, па ни они који ће тај говор схватити као директну критику. Овај говор као да поручује да је ћутању дошао крај и да ће председница и убудуће врло критички говорити изостану ли реформе и буде ли Хрватска и даље стајала на месту", сматра саговорник Јутарњег листа.

Јутарњи лист напомиње да остаје, међутим, чињеница да је председница иступила на половини свог мандата, па се њен говор никако не може ставити у контекст будућих председничких избора који су још далеко.

Али, има и оних који упозоравају да се у последње време спекулише, па и у самом ХДЗ-у, да Пленковић размишља и о другим кандидатима за председничку трку, а име које се помиње је актуелног министра одбране Дамира Крстичевића.

"Сигурно је да председница и премијер нису у многим стварима 'кликнули' и да различито размишљају, али ово сада је врло озбиљна критика и Бански двори је не би смели потценити", каже неимеовани саговорник Јутарњег листа.

Иначе, оштар говор председнице у Опатији премијер Андреј Пленковић није хтео детаљније да коментарише јер га, како је рекао, није чуо зато што је био у Сабору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво