Инцко: БиХ је амерички аманет

Високи представник у БиХ Валентин Инцко оценио је да је Сједињеним Америчким Државама стало до тога да Босна и Херцеговина буде успешан пројекат, истичући да је то "некако њихов аманет".

"Американци у односу на све друге 150 одсто стоје иза БиХ. Они су завршили одличан посао на Косову и у БиХ, где су инвестирали и много новца, у демократију и обнову земље", рекао је Инцко за Дневни аваз након подношења редовног извештаја Савету безбедности УН о ситуацији у БиХ.

На питање значи ли то да БиХ није "турски, већ западни аманет" и колико ће он још потрајати, Инцко каже да "на тај аманет гледа истоветно као на онај када су савезничке снаге доводиле у ред његову Аустрију, где је било доста нациста и њихових покрета".

Према његовим речима, савезници су ослободили Аустрију, остали тамо десет година, да би се повукли тек када се демократија усидрила.

"Пре Другог светског рата, у Аустрији није било чак ни парламента и, ево, након свега, ми имамо један фини (аустријски) рецепт за међународну заједницу у БиХ. Кад БиХ пројекат постане успешан, треба се повући", навео је Инцко.

Високи представник је такође оспорио жестоке руске критике на његов рачун, тврдећи да је свака његова оптужба изнета на рачун званичника РС утемељена "на добро документованим изворима".

Оценио је да су Руси играли и веома позитивну улогу у вези с Дејтонским споразумом, када је било пуно руских дипломата у Београду и Дејтону, и они су користили свој утицај да БиХ поново заживи у овим границама – "Сава на западу, а на истоку Дрина".

"Те границе БиХ постоје дуже од 200 година. Виталиј Чуркин и неколико осталих запажених дипломата тада су одиграли истакнуту улогу у Дејтону и Београду", напоменуо је Инцко.

На питање да ли су Руси више конструктивни него деструктивни у вези са Босном, Инцко је одговорио потврдно, додавши да Руси и данас подржавају територијални интегритет и суверенитет БиХ.

"Колико сам информисан, Руси нису превише срећни зато што Милорад Додик користи такву реторику у којој напада државнике и дипломате. Москва би волела када би Додик имао (добре) односе са свим Србима, а не само са својом партијом", закључио је Инцко.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи