Пленковић тврди да осуђује усташки режим

Хрватски премијер Андреј Пленовић, чија влада је одбацила предлог Истарског демократског савеза (ИДС) о санкционисању употребе фашистичких и усташких симбола, тврди да осуђује усташки режим, али да то питање његов кабинет жели да реши на целовит начин.

Пленковић је то рекао у парламенту, у оквиру Актуелног преподнева, у одговору на питање заступника ИДС-а, Бориса Милетића, зашто је влада одлучила да толерише фашистичке и усташке вредности.

"Нашим предлогом да се строго кажњавају фашистички симболи отворили смо вам простор. Али, ви сте направили преседан и послали поруку да ћете толерисати симболе усташког режима. Зашто одбијате да су фашизам и нацизам, а тиме и усташтво, највеће зло 20. века", питао је Милетић премијера.

Пленковић му је одговорио да влада цени предлог ИДС-а.

"Влада се о њему изјаснила, а ја ћу још једном овде осудити усташки режим и најстрашнија кривична дела. Оно што радимо да кроз Савет за суочавање с последицама недемократских режима радимо на јачању културе сећања. Желимо да добијемо препоруке како бисмо евентуално побољшали законски оквир који тренутно постоји, а то смо вам и рекли", рекао је Пленковић.

Обећао је и да ће влада сугестије ИДС-а имати на уму и додао да је жеља његовог кабинета да то питање реши на целовит начин.

"Ваш допринос је добродошао, али не инпутирајте нам да не осуђујемо усташки режим", одговорио је Пленковић.

Незадовољан одговором премијера, Милетић је рекао да сматра да је владина одлука допринела нормализацији усташког режима.

"Ваше сестринске странке у Немачкој су то јасно, ефикасно и брзо решиле. Оне су рекле да је то зло и да тога не сме бити у друштву. Сигуран сам да ће за овај предлог гласати сви заступници који верују у слободну, антифашистичку Европу, укључујући ваше партнере из ХНС-а и националних мањина", јасан је био Милетић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво