Аустрија слала севернокорејске пасоше Јужној Кореји

Власти у Бечу осумњичене су да су учествовале у шпијунској акцији против Северне Кореје, пошто је јужнокорејској обавештајној служби прослеђено више пасоша које је аустријска штампарија израдила за Северну Кореју, тврди бечки дневник "Стандард" и недељник "Профил".

Јужнокорејска служба упутила је молбу аустријским колегама за добијање најмање три севернокорејска бланко пасоша, што је очигледно учињено, како показује истраживање аустријских медија.

Прослеђивање бланко пасоша остварено је преко Министарства унутрашњих послова које има одличне везе са штампаријом "Staatsdruckerei", која је добила посао израде нових биометријских пасоша за Северну Кореју.

Северна Кореја поручила је укупно 200.000 пасоша, које је добила од бечке штампарије, која је некада била у државном власништву, али од 2000. године је приватно предузеће.

Штампарија није желела да се изјасни о овим оптужбама.

Министарство унутрашњих послова потврдило је само да је анализирало пословни налог Северне Кореје аустријској штампарији и да није установљена никаква безбедносна препрека.

Министарство привреде је претходно дало дозволу за извоз, јер испорука пасоша, како је установљено, није у сукобу са одредбама међународног ембарга против Северне Кореје.

Само је Министарство спољних послова навело да је уздржано, односно изнело забринутост због овог посла.

Откривање да је аустријска штампарија предала јужнокорејској служби севернокорејске пасоше могла би имати драстичне последице.

Бесплатан одмор као награда? 

Према анонимном писму које су добиле редакције Профила и Стандарда из Министарства унутрашњих послова, испостава јужнокорејске обавештајне службе у Бечу је замолила за бланко пасоше своје суседне земље.

У том писму стоји да су службеници аустријске службе, као награду за излажење у сусрет, добили бесплатни одмор у Јужној Кореји.

Министарство унутрашњих послова тврди да нема никакве информације с тим у вези.

Истовремено потврђује се да је Јужној Кореји испоручено више пасоша ради упознавања са новим пасошем, али и да се ради о мустрама, који се користе за потребе учења.

Ти примерци треба да помогну јужнокорејским властима да разликују фалсификате од оригинала.

Иначе Северна Кореја има посебан однос према Аустрији. Тако се последња севернокорејска банка у Европи "Голден Стар банк" налазила у Бечу до 2004. године. Она је, након оптужби у вези са шпијунажом, прање новца и трговину нуклеарним материјалима затворена.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи