Нова бура око "Агрокора", огласио се и Тодорић

У Хрватској је на помолу нови скандал, након што је "Јутарњи лист" објавио уговор о тзв. рол-ап кредиту од 1,06 милијарди куна, потписан 8. јула ове године између "Агрокора", кредитора и агента кредита, а који садржи низ одредаба које тим кредиторима даје пуна овлашћења у управљању процесом "лекс Агрокор". Тодорић поново оптужио премијера Пленковића и министарку Далић да су "отели приватну имовину и дали је у руке злочиначкој организацији".

Премијер Андреј Пленковић је, како преноси портал Индекс, данашњу седницу Владе започео причом о "скандалозном уговору", који је јуче процурио у медије, а који, између осталог, каже да Влада не може да смени Анте Рамљака са чела ванредне управе "Агрокора" без благослова америчког свињарског фонда "Најтхед" (Knighthead).

Односно, може, али онда ће сносити огромне последице, наводе хрватски медији.

Пленковић, међутим, тврди да никакав уговор не може да дерогира права Владе која произлазе из Закона.

Он је потврдио да је Влада била обавештена о том уговору и додао да је "то било најповољеније".

Очекивано, тај уговор је постао главна тема у Сабору, где опозиција тражи да Пленковић и Далићева дођу и објасне о чему је реч.

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић је након састанка у Влади демантовао да се Хрватска уговором између "Агрокора" и "Најтхеда" одрекла свог суверенитета и препустила га том америчком инвестиционом фонду.

"Мислим да су то врло банална тумачења", рекао је Јандроковић новинарима након изласка из Владе.

И данашња седница Сабора је очекивано започета паузом коју је затражило седам клубова посланика, а све због ситуације у "Агрокору" и објаве спорног уговора о кредиту с Американцима.

Први је говорио шеф СДП-а Давор Бернардић, рекавши да се ту ради "о националној велеиздаји".

"Цела ова прича показује да данас закони у Хрватској не важе исто за све. Страни фондови преузели су 'Агрокор' у стилу приватизације деведесетих. Позивам Пленковића да каже ко је овде лагао – он или Рамљак. Ако је све било уз сагласност Пленковића, он мора отићи", казао је Бернардић.

Жељко Ловриновић из странке Променимо Хрватску позвао је пак на бојкот Сабора.

"Сточни фонд практично је преко 'Лекс Агрокора' ушао и управља свиме", казао је и додао да би бојкот Сабора био конкретан начин деловања опозиције.

Тумачећи уговор, Јутарњи наводи да хрватска влада не сме да смени Анту Рамљака са места ванредног повереника или главног саветника у процесу "лекс Агрокор", јер ће се то сматрати повредом уговора о кредитирању.

Кључни кредитори су инвестициони фондови "Најтхед кепитал менаџмент" (Knighthead Capital Management) и "Mонарх", Загребачка банка, "Ерсте" банка, руска ВТБ банка и инвестиционе банке "Ј. П. Морган" и "Голдман Сакс" и 20-ак засад непознатих инвестиционих фондова.

Рамљак: Ако сам велеиздајник, нека ми сви суде

Специјални повереник хрватске владе за "Агрокор" Анте Рамљак признао је да рол-ап уговор о том концерну није добро представљен у јавности.

Истакао је да, ако је питање његове смене велеиздаја и ако неко сматра да су одређене клаузуле намерно стављене у тај документ, он је, каже, спреман да му сви суде.

"Гарантујем вам, нема никаквих државних гаранција, порески обвезници нису дали новац за овај кредит и неће платити", рекао је Рамљак новинарима након састанка Ванредне управе и "Агрокорових" добављача.

Рамљак је новинарима поделио попис кредитора који су учествовали у рол-апу.

Спреман је, каже, да га испитају чланови саборске комисије за "Агрокор".

Објашњавајући своју позицију према том уговору, Рамљак је рекао да се ту поставља питање може ли њега да смени Влада и да ли о томе одлучују кредитори.

"Наравно да Влада може у сваком тренутку да ме смени. Наравно да кредитори о томе не одлучују. У случају да се то догоди, у том тренутку наступају околности у којима повереници одлучују да ли ће ићи на подизање каматне стопе уговорене уговором и процењују хоће ли неко ко долази уместо мене испунити планове. То је цели смисао те клаузуле", прецизирао је Рамљак.

Одговарајући на писање медија да се са представницима фонда "Најтхед" састао пре увођења "лекс Агрокора", Рамљак тврди да то нема везе једно са другим.

Тврди и да не зна по којој је цени "Најтхед" купио обвезнице, али они су, каже, купили обвезнице и "Агрокор" мора да врати цео дуг.

Тодорић: Отета приватна имовина 

Огласио се и бивши председник управе "Агрокора" Ивица Тодорић, кога Хрватска потражује европским налогом за хапшење, а од јуче и црвеном међународном потерницом Интерпола.

Тодорић је на свом блогу поново оптужио премијера Пленковића и министарку привреде Мартину Далић да су "отели приватну имовину и дали је у руке злочиначкој организацији". 

"Накарадан, криминалан, правно невероватан уговор о рол-ап кредиту, који је, ипак, захваљујући новинарској знатижељи, угледао светло дана, разоткрива управо све оно на шта упозоравам већ седмицама", навео је Тодорић на свом блогу.

Уговор којим се, како каже, не признаје правна надлежност хрватских судова (што је потпуно невероватно), већ могуће спорове делегира у земље англосаксонског права, а одобрила га је министарка Далић и премијер Пленковић у сарадњи с Рамљаком, "открива стварну спрегу Владе и свињарског 'Најтхеда' у сада већ најотворенијем криминалу огромних размера".

Он је позвао Пленковића и Далићеву да "уговор о залогу" покажу јавности.

Јутарњи: Уговор ставља ван снаге "лекс Агрокор"

Јутарњи пише да поменути уговор дефакто у једном важном делу ставља "изван снаге лекс Агрокор" и кредиторима даје сва овлашћења у доношењу и спровођењу нагодбе поверилаца и реструктурирању "Агрокора". 

Најзначајније одредбе, како се наводи, у том контексту су оне које говоре о томе да се план реструктурирања и нагодба повереника не могу донети без одобрења зајмодаваца из тог кредита, те да хрватска влада не сме да смени Рамљака као ванредног повереника или главног саветника у процесу "лекс Агрокор" јер би се то сматрало повредом уговора о кредитирању.

Уз то, уговором је одређено да ће се спорови између потписника уговора решавати по англосаксонском праву, а не хрватском или континенталном праву, што у ствари значи да би се све арбитражне радње и правни спорови који могу настати у том процесу водили вероватно у Лондону или Вашингтону.

То су главне одредбе уговора до којег је Јутарњи лист дошао на катастарском одељењу Општинског грађанског суда у Загребу.

Реч је о спису положеном на загребачком суду који има укупно 1.500 страница, а састоји се од уговора о кредитном залогу и уговора о најстаријем кредиту сроченог на 209 страница који су у спис приложени на енглеском језику, те уз оверени превод на хрватски језик.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи