Реис Церић: Нема погодбе око тога чија је Босна

Пензионисани реис-ул-улема Мустафа Церић огласио се поводом изјаве бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да је његов отац Алија на самртној постељи ту државу оставио у "аманет" актуелном турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану, поруком да нема погодбе око тога чија је Босна.

Мустафа Церић у коментару, који преноси сарајевска телевизија Н1, између осталог пита ко је овластио икога да Босну икад икоме даје у аманет.

"Никад нико није никога овластио да икад икоме даје Босну у аманет! Босна је увек била и увек ће тако бити у аманету саме себе и свога народа! Босна није јетим па да јој треба старатељ. Босна није пасторче па да јој треба очух. Босна је била и остала суи генерис у сваком погледу: државном, верском, политичком, културном и цивилизацијском", навео је Церић.

Лидер СДА БиХ Бакир Изетбеговић је прошле недеље на годишњицу смрти свога оца поновио причу о аманету, коју прича већ годинама, па и у време док је Церић обављао функцију верског поглавара бошњачких муслимана.

Ипак, ове године та изјава је изазвала многа реаговања, па и Церића, који каже да Босни није никад био потребан тутор ни овакав ни онакав.

Било је, каже, оних који су се Босни наметали као тутори, али су се сви до једног из Босне испарили у виду паре или магле.

"Босна је остала ту где јесте, окренута небу да јој се Бог смилује и загледана у своју земљу да јој се отвори врело њене властите нафаке. Босна има свој образ и своју част, част која је јача од сваке части, коју би јој неко из сажаљења поклонио", навео је Церић, који сада председава Светском конгресу Бошњака.

Наводи и да ће о томе да ли је "босански селамет у нечијем аманету" бити још приче, али овом приликом, сматра, треба јасно казати да нико није добио мандат да од босанске готовине прави вересију.

"Готовина слободе, независности и суверенитета коју Босна данас има плаћена је шехидском (херојском) крвљу, а не ничијим аманетом на даљински управљач. Бошњаци су нација која има душу, има главу, има свој ум, има своју памет, има своје руке, има своју судбину, која је таква каква јесте – ни најсрећнија ни најнесрећнија, али је босанска и зато нам је драга и мила", навео је Церић.

Додаје да Босна нија имала ту срећу или ту судбину да се други, посебно далеки пријатељи или рођаци, боре за босанску слободу, али Босна се, каже, борила за слободу других од Турске до Аустрије.

"Босна се добрано опаметила па јој не пада на памет да икад више води туђе битке. Зато је сулудо од готовине правити вересију на начин да се Босна даје у 'аманет' било коме ко би је могао 'онако' злоупотребити за његове личне битке у њеној хижи или негде другде. Тај филм се неће више гледати. Фајронт!", поручио је Церић, иначе, некада врло близак Алији, а касније и Бакиру Изетбеговићу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи