Лајчак: За Балкан и БиХ приоритет је чланство у ЕУ

Председник Генералне скупштине УН Мирослав Лајчак наводи да је за Балкан и Босну и Херцеговину приоритет чланство у ЕУ и то као део јасне стратегије, без обзира на пријатељства које земље попут БиХ и Србије развијају са Русијом или Турском.

"Таква пријатељства су сасвим нормална, док је стратегија нешто сасвим друго", рекао је Мирослав Лајчак, преноси РТРС.

Бивши високи представник у БиХ и актуелни шеф словачке дипломатије нема дилему да Босна и Херцеговина има европску перспективу, али проблем види у политичарима који више декларативно него истински предводе земљу ка ЕУ, враћајући је чак назад на том путу.

Говорећи о ситуацији на Балкану за Дневни аваз Лајчак је рекао да се то подручје поприлично одмакло од тога да, како у УН дефинишу, буде безбедносна претња.

Додаје да су балканске земље данас "снабдевачи безбедности", што је велико достигнуће.

Наглашава да је он посебно пажљиво пратио ситуацију у БиХ у којој, како каже, функционисање земље остаје велико питање.

Наводећи да је пристрасан према БиХ, која је постала део његовог живота, истакао је чињеницу да земља не иде напред брзином којом би могла и као што то људи заслужују.

"БиХ је међу онима који снабдевају стране борце и тај феномен је ту. Али, исто тако је и чињеница да је у овом часу земља у миру и да има европску перспективу, а политичари у БиХ су изнели многа јавна обећања да ће имплементирати ту перспективу", наводи председник Генералне скупштине УН.

Истиче обавезу политичара да поштују своју реч, те да би грађани требало на њих свакодневно да реагују ако виде да институције не раде како треба.

"Нисам присталица протеста и изласка на улице. Мислим да постоји много других начина, путем грађанског друштва и медија треба тражити своја права. Потребна је боља комуникација између политике и друштва, што је веома битно", рекао је Лајчак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво