Изетбеговић: Реакције на моју изјаву су цепидлачење

Бошњачки члан Председништва БиХ и лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић назвао је "цепидлачењем" реакције на његову изјаву према којој је Алија Изетбеговић оставио БиХ у аманет садашњем председнику Турске Раџипу Тајипу Ердогану.

"То су цепидлачења, јер шта је аманет него брига? Оставити некоме нешто у аманет значи оставити му бригу над нечим", рекао је Изетбеговић новинарима у Сарајеву после седнице Председништва БиХ. 

Према његовим речима, Европска унија и поједине земље Европе дале су снажну подршку Босни и Херцеговини и бринуле о њој, као и многе исламске земље.

"Мој покојни отац јесте препознао једног надолазећег лидера (Ердогана) и дао му лично БиХ у аманет, дакле задужење да он лично не заборави такве обавезе", истакао је Изетбеговић.

Навео је да Србија и Хрватска такође брину о српском и хрватском народу у Босни и Херцеговини, додавши да српски или хрватски лидери из БиХ веома често одлазе у Београд и Загреб.

"И онда се ова изјава извуче пинцетом и цепа на четверо", рекао је Изетбеговић.

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић оценио је да је изјава његовог бошњачког колеге Бакира Изетбеговића, да је његов отац Алија на самртној постељи "оставио БиХ у аманет турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану", глупост и невиђена политичка штета

Председништво СДА осудило је о Резолуцију о војној неутралности РС коју је пре пар дана усвојио парламент овог ентитета БиХ.

"Ова резолуција коју је усвојила Народна скупштина РС представља нож у леђа, кршење Дејтонског споразума и нови удар на суверенитет БиХ. Та резолуција је искључиво државно питање и зато неће имати никакве ефекте, али не треба потценити њене последице на односе у земљи", рекао је Изетбеговић.

Лидер СДА је навео да је ова странка утврдила свој предлог измена и допуна Изборног закона БиХ, али га неће упућивати у скупштинску процедуре док се не спроведе пресуда Европског суда за људска права у случају "Сејдић-Финци", која подразумева измене Изборног закона БиХ како би се и припадници националних мањина могли кандидовати за Председништво БиХ и док се не окончају скупштинске процедуре о ХДЗ-овом предлогу измена овог закона.

Говорећи о коалицијама после избора 2018. године, Изетбеговић је рекао да СДА може у коалицију са свима осим с Фахрудином Радончићем и његовим Савезом за бољу будућност. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи