Путин шефу Сбербанке: Шкртице, реши проблем "Агрокора"

Руски председник Владимир Путин на ручку с председницом Колиндом Грабар-Китаровић, на ком је био и главни директор Сбербанке Херман Греф, интересовао за дуг "Агрокора" руским банкама и да је поручио Грефу да не шкртари и да реши тај проблем, пише загребачки "Јутарњи лист".

Листу је, како се наводи у тексту, потврђено да је Путин у једном тренутку, током радног ручка, упитао Грефа колико износи дуг" Агрокора" према руским банкама и добио одговор да је реч о 1,1 милијарди евра.

"А колико годишње зарадује Сбербанка?", интересовао се Путин, на шта му је Греф одговорио: "12 до 13 милијарди евра". Путин се на то насмејао и рекао: "Која шкртица, а проблем му је једна милијарда". Након тога се обратио хрватском и руском амбасадору речима: "Па у чему је проблем, решите то одмах", преноси Јутарњи.

Да се у Сочију и Москви разговарало о Агрокору, потврдила је и Колинда Грабар-Китаровић, рекавши да је појаснила ставове хрватске владе.

"Наравно, лично не учествујем у решавању тог питања и не могу да преговарам у процесима како ће се то решити, али спремна сам да посредујем како год могу у разговорима између Сбербанке и овлашћених институција које то решавају", навела је хрватска председница.

Грабар Китаровићева је, како додаје лист, руским домаћинима јасно рекла да држава није национализовала "Агрокор" и да држава не може преузети на себе дугове.

"Треба, међутим, омогућити свима, па и Сбербанци, да учествује у процесу који је пред нама. Волела бих да то питање не оптерећује међудржавне односе измеду Русије и Хрватске, јер то није међудржавно него корпоративно питање. Реч је о функционисању тржишне привреде, али околности су такве да је главни циљ самог ''лекс Агрокора'' био да се осигура стабилност економије", додала је Колинда Грабар-Китаровић.

Међутим, хрватска председница сматра да у процесу постоје још одређене недоумице које треба рашчистити и изразила је жељу да се и Сбербанка у то укључи.

Када су је новинари у Москви питали шта ће бити ако се докаже да је Сбербанка путем "Агрокора" учествовала у прању новца, одговорила је да онда институције треба да преузму иницијативу. "У то политика не сме да се меша, и о томе нећу да спекулишем", рекла је Грабар-Китаровићева, наводи Јутарњи лист.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво