Изборна трка у Словенији, које су главне теме?

Председнички избори у Словенији, шести по реду од осамостаљења, одржавају се у недељу. На овим ће бити највише кандидата до сада, чак девет. Колико су сличне теме о којима на председничким изборима разговарамо ми и Словенци?

Како повећати животни стандард? Како решити проблеме са границом и спречити младе да одлазе? Која су ограничења председника и шта радити са страним инвеститорима који улажу, али и загађују земљу? Ово су главне теме на изборима у Словенији.

За разлику од Србије има више жена кандидата – чак пет. За утеху, ово је и за Словенију први пут.

Од девет кандидата, према истраживању јавног мњења, Борут Пахор је фаворит број један са чак 55 одсто подршке и евентуалном победом у првом кругу на изборима у недељу.

Међутим, оно што би могло да му помути рачуне је писмо 34 виђенија интелектуалца из Словеније који су против његовог реизбора. А, ако би било другог круга, највероватнији такмац би му био 39-годишњи жупан Камника, Марјан Шарец.

Још један Жупан који се трка је Борис Попович, жупан Копра где је на власти 15 година.

"Највећи проблем је што је власт избирократизована. Проблем је што имамо политичаре што нису уопште економисти, нису радили у привреди, тако да с таквим људима не можеш пуно помоћи", рекао је Попович.

Председник се бира на пет година. Може се бити на функцији неограничено пута, али само два за редом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи