Ухапшени бивши шефови македонске тајне службе у Солуну?

Бивши начелник одељења за прислушкивање у Управи за безбедност и контраобавештајне послове Горан Груевски и његов сарадник Никола Бошковски ухапшени су у Солуну пре извесног времена и смештени су у екстадиционом притвору, јавила је синоћ агенција МИA. Македонски МУП још није добио званичну потврду о хапшењу.

Груевски и Бошковски се терете да су учествовали у "афери прислушкивање", која је у дугом периоду пре промене власти у Македонији потресала политичку сцену те земље и за уништавање опреме која је коришћена у том масовном прислушкивању.

Тужилаштво Бошковског и Груевског терети за случајеве "Тврђава", "Тачка" и "Тврђава 2".

Они су надлежним властима у Македонији недоступни од 18. јула, када је Апелациони суд наложио њихово притварање, па је за њима расписан међународни налог за хапшење на основу којег је поступила и грчка полиција приликом привођења.

Након њиховог бекства, полиција је претражила локације у неколико градова.

Њихови мобилни телефони пронађени су у њиховим кућама, што је спречавало полицију да их лоцира путем сигнала.

Полиција је покушала и да унутар МУП-а идентификује евентуалне помагаче у бекству Груевског и Бошковског.

Горан Груевски имао је двојни идентитет и још један пасош на име Владимир Варелов.

Истражитељи су, међутим, касније објаснили да је уобичајено да запослени у тајној служби могу имати лажни идентитет за потребе одређеног случаја, али након затварања случаја службеник је у обавези да лажни пасош врати полицији.

Иначе, прави Владимир Варелов је из Велеса и запослен је у јединици за брзо деловање.

Утврђено је да је Груевски само неколико дана пре него што му је потврђен притвор неколико пута излазио и улазио у земљу са тајним идентитетом.

Наводи се и да је Груевски под лажним именом наводно путовао у Србију и Бугарску.

Они су наводно нанели штету државном буџету од 1,4 милиона евра уништавајући један од система којим су прислушкивани запослени у Министарству унутрашњих послова.

Хапшење бивших званичника македонске тајне службе Горана Груевског и Николе Бошковског и њихово извођење пред лице правде могло би да допринее откривању комплетне криминалне мреже која је радила на масовном прислушкивању, коју је обелоданио актуелни премијер Зоран Заев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се