Позив Путину да посети Хрватску

Руски председник Владимир Путин и хрватска председница Колина Грабар Китаровић састали су се у Сочију, првог дана њене посете Русији, а након тога потписан је низ заједничких аката између две државе који би требало да побољшају односе двеју држава, јавила је Хина, док загребачки "Јутарњи лист" констатује да је педседница на пријем код Путина чекала 45 минута.

На заједничкој конференцији за новинаре, Путин је разговоре са хрватском председницом оценио конструктивним и истакао да је "Хрватска важан партнер Русије на Балкану".

Председник Русије рекао је новинарима да је са хрватском колегиницом размотрио конкретне мере за побољшање узајамне сарадње, нарочито привредне везе.

"Размотрили смо нове иницијативе којима бисмо стимулисали наше везе, између осталог у заједничкој реализацији пројеката хрватских и руских фирми у трећим земљама", рекао је Путин, уз оцену да у овој години постоје, како је рекао, добре могућости да се робна размени врати на "преткризни период".

"Велике наде полажемо у привредни форум у Москви, а посебну пажњу смо усмерили у сектор енергетике у којем је Хрватска велик увозник нафтних деривата из Русије", навео је и додао да са своје стране "Гаспром" осигурава готово половину потреба Хрватске за природним плином, "Лукоил" има разгранату мрежу бензинских пумпи, а руске корпорације помагале су у развоју електричне енергетике Хрватске.

Ваља напоменути, казао је руски председник, да су се хрватске фирме придружиле и изградњи арктичког танкера, а руска "Сбербанка" и ВТБ учествују у финансијском опоравку концерна "Агрокор".

Китаровићева је захвалила председнику Путину на гостопримству у Сочију за који је рекла да је подсећа на Опатију, "колвку хрватског туризма и једну од омиљених дестинација руских туриста на Јадрану".

"Хрватска као одговорна чланица ЕУ и НАТО-а, али и земља која уважава међународни значај Русије, жели билатералним односима дати нови замах. Данас је изражена жеља за новом сарадњом те сам у том духу и позвала председника Путина да званично посети Хрватску, што би уједно била прва званична посета једног руског председника нашој зелмљи", рекла је Колинда Грабар Китаровић.

Истакла је да је у разговору са руским председником утврдила премисе успешне сарадње и уједно је захвалила Путину на посредовању око решавања проблема загађења ваздуха у Славонском Броду.

Иначе, на сутрашњем привредном форуму у Москви неколико стотина фирми ће дискутовати о потенцијалној новој сарадњи, а истакнуто је и како се хрватска робна размена повећана упркос санкцијама.

"Русија је показала жељу да улаже у енергетски сектор у Хрватску, а огледни пример тога је уговор између 'Гаспрома' и ППД-а о вишегодишњем снабдевању плина за Хрватску", рекла је Китаровићева и додала да руског председника упознала са иницијативом трију мора.

"Овде ваља нагласити и да Русија представља и незаобилазног партнера у разговорима о сигурности у свету. Такође, чврсто верујем да ће спровођење Споразума из Минска довести до побољшња ситуације у Украјини, што је у интересу Украјине, Русије и свих осталих европских држава", рекла је Грабар Китаровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво