Хрватска, именовање улица по датуму оснивања НДХ неуставно

Уставни суд Хрватске објавио је одлуку којом је именовање Улице 10. априла, по датуму када је 1941. године основана Независна Држава Хрватска (НДХ), у селу Слатински Дреновац прогласио неуставним.

У образложењу одлуке, Уставни суд је на свом званичном сајту објавио да је "добро позната историјска истина" да је НДХ била нацистичка и фашистичка творевина и да је као таква представљала апсолутну негацију легитимних тежњи хрватског народа за властитом државом и тешку историјску злоупотребу тих тежњи.

Судије су закључиле да Република Хрватска није наследница НДХ ни по којој основи.

Уставни суд наглашава да наведени уставноправни ставови нису везани само уз имена улица, насеља и симбола, већ представљају и начелне ставове Уставног суда о карактеру НДХ као негацији основних вредности уставног поретка Републике Хрватске.

Влада левог центра поднела је захтев за оцену уставности имена улице у славонском селу 2013. године. У захтеву владе Зорана Милановића истакнуто је да је одлука о преименовању улице у супротности с уставним вредностима и начелима.

Спорно преименовање Улице 21. новембра у насељу Слатински Дреновац у Улицу 10. априла догодило се још у априлу 1997. године.

Уставни суд је донео одлуку уз издвојено мишљење судије Мирослава Шумановића.

Према писању медија, табле са спорним називом улице уклоњене су још 2013. године када је Министарство управе обуставило примену одлуке о преименовању.

Општинске власти нису, међутим, донеле одлуку о промени имена улице, па становници тог села и даље у документима имају уписан назив Улица 10. априла.

Хрватски медији спекулишу да би у складу с овом одлуком Уставног суда ускоро могла да се очекује забрана коришћења усташког поздрава "За дом спремни" у грбу удружења ратних ветерана Хрватских одбрамбених снага (ХОС).

Спомен-плоча тог удружења са уклесаним усташким поздравом донедавно је била постављена у близини усташког концентрационог логора у Јасеновцу, а после скоро годину дана премештена је у спомен-подручје за све ветеране у Новској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи