Породице осуђених Срба за заустављање правног насиља

Породице Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине упутиле су отворено писмо клубовима посланика у Народној скупштини Републике Српске у коме су затражиле да РС предузме конкретне кораке како би се зауставило правно насиље у предметима ратних злочина, које доводи до стигматизације српског народа.

У писму достављеном медијима, истиче се да је неопходно формирати правни тим који би омогућио да се у предметима ратних злочина пружи стручна помоћ и који би уједно извршио ревизију пресуда Суда БиХ јер постоје бројни пропусти без којих би одлуке сигурно биле другачије, преноси РТРС.

Породице осуђених Срба сматрају да је потребно омогућити ентитетским судовима да преузму све предмете ратних злочина који се налазе пред Судом БиХ чиме би се постигла много већа објективност и заштита основних права.

"У светлу срамне пресуде Суда БиХ (ратном команданту муслиманских снага у Сребреници) Насеру Орићу, тражимо од вас, представника народа Републике Српске, оштро реаговање да се стане на пут стигматизацији и прогону српског становништва, те да се заузмете за поштивање слова закона", истичу у писму породице осуђених Срба.

У писму се подсећа да, од момента оснивања Суда БиХ, у предметима ратних злочина постоји јасна селективност која има за циљ да се српски народ прикаже монструозним, злочиначким, па чак и геноцидним, као и да као такав сноси терет протеклог рата, што би на крају довело у питање и само постојање Републике Српске.

"Упркос нашим указивањима на ово правно насиље, заштиту нисмо пронашли у домаћим судовима, законодавству и институцијама, већ је оштар шамар морао да упути Суд за људска права у Стразбуру. За такво кршење закона из Суда БиХ нико није одговарао, нити сносио било какве консеквенце", наводи се у писму.

Породице осуђених Срба кажу да од српских судија у Суду БиХ нису очекивали да буду на страни оптужених Срба, али јесу правду и правичност, које су изостале.

"На сва ова накарадна поступања и бројне пропусте у раду Суда и Тужилаштва БиХ указивали смо и раније у више наврата, али, нажалост, и даље не постоје позитивни помаци", наводи се у писму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво