Линта критички о поновљеном суђењу Главашу

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је, поводом поновног суђења Бранимиру Главашу и саучесницима за ратни злочин над осјечким Србима, да хрватско правосуђе има само један задатак а то је да амнестира налогодавце и извршиоце бројних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима.

Према његовим речима, поновљено суђење представља један од доказа да Хрватска није правна и демократска држава већ копија нацистичке НДХ. 

На поновљеном суђењу за ратни злочин над осијечким Србима у случајевима "гаража" и "селотејп", бивши хрватских генерал и актуелни политичар, Бранимир Главаш и саоптужени, одбацили су опужбе које им се стављају на терет. 

Суђење Главашу и саоптуженима за ратни злочин понавља се након што је Уставни суд Хрватске укинуо осуђујућу правоснажну пресуду.

Тужилаштво је најавило да ће доказати кривцу оптужених који се терете за ратни злочин против цивилног становништва противно међународном праву.

Линта сматра да у Хрватској постоји пракса да Уставни и Врховни суд поништавају или драстично смањују пресуде хрватским ратним злочиницима и тиме дубоко вређају и понижавају српске жртве и њихове породице. 

Он је критиковао и европског комесара за правосуђе Веру Јурову јер није захтевала од Владе Хрватске да испуни своје преузете обавезе из Уговора о приступању из 2011. године који се односе за кажњавање ратних злочинаца без озбира на националну и верску припадност, наводи се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи