Почело поновљено суђење Бранимиру Главашу

На поновљеном суђењу за ратни злочин над осијечким Србима у случајевима "Гаража" и "Селотејп", бивши хрватских генерал и актуелни политичар Бранимир Главаш и саоптужени одбацили су опужбе које им се стављају на терет.

Суђење Главашу и саоптуженима за ратни злочин понавља се након што је Уставни суд Хрватске укинуо осуђујућу правоснажну пресуду.

Суђење је почело читањем оптужнице након чега су се Главаш, Ивица Крњак, Гордана Гетош Магдић, Дино Контић, Тихомир Валентић и Здравко Драгић изјаснили да нису криви за егзекуције српских цивила на обали Драве и мучења и убиства у гаражи осјечког Секретаријата за народну обрану, пренео је хрватски портал Индекс.

Тужилаштво је најавило да ће доказати кривцу оптужених који се терете за ратни злочин против цивилног становништва противно међународном праву.

Главашев адвокат Дражен Матијевић тврди да оптужница има проблема, јер се позива на Женевску конвенцију о заштити цивилних особа иако су све жртве хрватски држављани, па на њих треба примењивати хрватски правни поредак.

Проблем је такође, додао је Матијевић, што се оптужница позива и на други допунски протокол који се не односи на међународне ратне сукобе, рекао је адвокат.

Одбрана Бранимира Главаша затражила је да се из списа издвоје незаконити докази, односно исказ крунског сведока Фехира и записник са испитивања Гетош Магдићеве.

Остале обране су се придружиле Главашевој и најавили да ће доказати невиност својих брањеника.

На поновљеном поступку, првостепeни суд поново би требало да изведе све доказе, а по потреби и друге доказе које предложе државни тужиоци и оптуженици, а затим отклони недостатке на које му је указао Врховни суд, водећи при томе рачуна о садржају одлуке Уставног суда.

Суђење се понавља више од осам година након што су Главаш и остали проглашени кривима и кажњени на затворске казне од пет до десет година, које им је у правоснажној пресуди 2010. године смањио Врховни суд.

Прву правоснажну пресуду Врховног суда Главашу од осам година затвора, на основу које је служио затворску казну у Мостару, Уставни суд укинуо је на почетку 2015. године када је од Врховног суда затражио да понови поступак којим је потврдило осуђујућу пресуду загребачког Жупанијског суда.

На првом суђењу које је трајало од 2007. до 2009. године испитано је 120 сведока.

Врховни суд је потом 28. јула 2016. године укинуо првоступену пресуду и од загребачког Жупанијског суда затражио ново суђење за ратне злочине над осјечким Србима.

Главаш се на мети истраге нашао у јулу 2005. године када је тужилаштво потврдило да поседује службене изјаве о убиствима осијечких цивила 1991. и 1992. године.

Оптужница у случају "Селотејп" којом су Главаш и остали оптужени за убиство 10 особа и један покушај убиства подигнута је у априлу 2007. године, док је месец дана касније оптужница против Главаша подигнута и у случају "Гаража" у којем га по заповедној одговорности терете да је наредио злостављања у гаражама Секретаријата за народну обрану.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво