Курц: Аустријанцима је препирања преко главе

Лидер аустријске Народне партије (ОВП) Себастијан Курц, чија је странка победила на парламентарним изборима одржаним у тој земљи, изјавио је да ће остати веран својим предизборним ставовима о питању избеглица и да се радује сарадњи са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Себастијан Курц је, у интервјуу за аустријски портал Кроне, рекао да ће му први политички корак након избора бити разговори са свим странкама које, како је навео, жели да увери у потребу "другачије политичке културе".

"Аустријанцима је препирања преко главе", истакао је Курц.

Курц је направио сензацију на изборима у Аустрији, јер је његова ОВП освојила највише гласова од шездесетих година и са трона скинула Социјалдемократску странку (СПО) актуелног аустријског канцелара Кристијана Керна.

Упитан да каже шта је прво урадио када је чуо резултате, Курц је рекао да се радовао са породицом, девојком и тимом са којима је провео цео дан.

"Осећам бескрајну захвалност. Желео бих да захвалим свим Аустријанцима", навео је Курц.

Према његовим речима, прва му је победу честитала немачка канцеларка Ангела Меркел, што му је било веома драго.

На основу званичних прелиминарних резултата, Народна партија Аустрије (ОВП) Себастијана Курца са 31,36 одсто гласова изборила је победу на јучерашњим парламентарним изборима.

Слободарска партија Аустрије (ФПО) заузела је другу позицију са 27,35 одсто гласова, а на трећем месту је Социјалдемократска партија (СПО) са 26,75 одсто гласова.

У парламент улазе још Неос са 4,96 одсто и Листа Пилц са 4,14 одсто гласова.

Странка Зелених Улрике Луначек није прешла цензус пошто је освојила свега 3,32 одсто гласова.

У прелиминарне резултате нису урачунати гласачки листићи послати путем поште, а било је издато око 890.000.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво