Дванаест особа ухапшено у акцији "Агрокор"

Хрватска полиција ушла је јутрос у склопу акције "Агрокор" у "Кулмерове дворе" у Загребу, који су у власништву оснивача посрнулог концерна "Агрокор" Ивице Тодорића, јавили су хрватски медији. У оквиру полицијске акције приведено је 12 особа. Бићу доступан институцијама правне државе, али и саборској истражној комисији, поручује Тодорић на свом блогу.

У истрази везаној за наводне незаконитости у "Агрокору" ухапшено је 12 особа, односно сви осумњичени осим оснивача концерна Ивице Тодорића и његових синова Анте и Ивана који нису у Хрватској.

Уз Тодорића и његове синове осумњичени су чланови управе или надзорног одбора, као и двоје запослених ревизорске куће "Бејкер Тили" која је радила ревизорске извештаје за компанију, преноси Хина

Како се наводи, они ће бити испитани у уторак ујутру.

Хрватска полиција саопштила је да ће се с обзиром на обимност случаја претраге домова и пословних просторија осумњичених најверватније наставити и током сутрашњега дана.

 

На више локација, више од 300 полицајаца претресало је објекте и пленило документацију о пословању "Агрокора". 

У "Кулмерове дворе" јутрос су дошли Тодорићеви адвокати Чедо Продановић и Јадранка Слоковић као и отац Ивице Тодорића.

Продановић је изјавио да ће претрес "Кулмерових двора" трајати још дуго и да ће се на време чути где је његов клијент. Власнику "Агрокора", који је са једним сином одавно у Лондону, дат је рок од седам дана да се појави у хрватском тужилаштву. Бранилац тврди да ће се одазвати саслушању.

Адвокат Ивице Тодорића, Јадранка Слоковић, каже да он није у бегу. 

Полиција је у "Кулмерове дворе" стигла нешто пре шест сати са три полицијска возила, а како извештавају медији истовремено су дошли и у кућу Ивице Црнца, бившег финансијског директора "Агрокора".

Нагађа се да су на попису истражитеља и остали директори "Агрокора".

Поводом опсежне полицијске истраге у случају "Агрокор" и потраге за бившим власником "Агрокора" и његових сарадника, хрватско Државно тужилаштво је саопштило да је реч о криминалистичкој истрази због сумње у почињена кривична дела, преноси Танјуг.

Међу ухапшенима у акцији је и Дамир Куштрака, једини од људи блиских Тодорићу, којег је принудни управник Антон Рамљак ангажовао као свог саветника.

"Тачно је да је Дамир Куштрак једини бивши члан највишег менаџмента Агрокора који је након отварања поступка принудне управе остао запослен у Агрокору д. д. као саветник", саопштили су хрватским медијима из "Агрокора".

Додали су, међутим, да не могу да коментаришу полицијску акцију која је започета јутрос у случају "Агрокор".

Током ове фазе предузете су законом предвиђене радње, односно, добијени су налози судија истраге надлежног Жупанијског суда ради спровођења претрага код петнаест особа, које су у току.

У саопштењу Тужилаштва се наводи да је ово поступање наставак вишемесечних истрага на основу проверених и, како се тврди, потврђених чињеница, као и да је почетак опсежне истраге која обухвата сложене пословне односе у пословном субјекту.

Информације о даљем току истраге као и одлуке Тужилаштво ће благовремено саопштити на својој интернет страници у складу са законом, стоји у саопштењу.

Претходно се огласио и МУП саопштењем у којем стоји да они поступају у координацији са Жупанијским државним тужилаштвом у Загребу и у сарадњи са Самосталним сектором за финансијске истраге Министарства финансија.

Наводи се и да је у складу са Законом поступак истраге тајна, те да с обзиром на фазу поступања нису у могућности да дају више информација о целом случају.

Приведени се саслушавају данас и сутра, а после тога ће се одлучивати о наставку истраге и евентуалном одређивању притвора. Хрватски министар пољопривреде каже да сумње у регуларно пословање "Агрокора" сежу и двадесет година уназад, али да ниједан његов претходник није желео тиме да се бави.

"Знало се да није у реду и 2010. и 2012, 2013. и вероватно 2005. али нико ништа није предузимао до ове Владе и ова Влада ће овај врућ кромпир, који нам сигурно није био жеља, да га реши", каже министар пољопривреде Хрватске Томислав Толушић. 

Ванредни повереник за "Агрокор" Анте Рамљак је прошле седмице поднео кривичне пријаве против одговорних у том концерну због тога што су током ревизије финансијског извештаја уочене неправилности, наводи Бета.

Ивица Тодорић је потом на свом блогу објавио да ниједан евро није отуђен или скривен.

Тодорић: Спремам одбрану и тужбе

Након јутрошње опсежне потере у Загребу за Ивицом Тодорићем, огласио се бивши власник "Агрокора" на свом блогу поруком да је све што се против њега предузима политички процес, преноси Танјуг.

Три сата након покретања велике полицијске акције против бивших чланова управе "Агрокора", Тодорић поручује да у "Агрокору" институције правне државе сигурно неће пронаћи никаква кривична дела, као и да је то притисак политике и медијски линч који је без правосуђа већ донео пресуду.

"Покренули су агресију према мени и људима који, уверавам вас, нису криви. Да су ми пронашли и један евро отуђеног и проневереног новца, већ бих био у затвору. То, једноставно, није истина. Реч је о политичком процесу. Нисам спреман да гледам и чекам да се кроз добро познате обрасце, политичким декретима, као у нека мрачна времена, гомила тобожња криминална количина од које се не могу бранити", навео је Тодорић на свом блогу.

Најавио је да са својим хрватским и међународним правним тимом спрема одбрану и тужбе које ће, у судским епилозима, расветлити и пред правду извести све оне који су криминалним активностима и неуставним законом створили параван за највећу пљачку приватне имовине у савременој Европи.

То ће, каже, учинити у наредних неколико дана, јер су му тешко повређена људска права.

"Притом ћу бити доступан и институцијама правне државе, али и саборској истражној комисији или његовим представницима ако га, како је вероватно договорено на састанку у влади, напрасно укину како би се прикрио криминал и сакрила истина", навео је Тодорић.

Истиче да ће се својим јавним деловањем и даље борити за истину која мора зауставити незаконите и противуставне радње премијера Андреја Пленковића, министара Божиновића и Далића који, како каже, политички спонзоришу Анту Рамљака и друштво из "Агрокора", а који Хрватској наносе несагледиве политичке, привредне и финансијске штете.

"Нити хапшења, ни еклатантна правна нерегуларност у расветљавању свих околности ме неће спречити", поручио је Тодорић.

Истрага о "Агрокору" траје већ неколико месеци, а почела је на основу пријаве привремене управе Концерна, која је постављена у мају. Све то је уследило после обелодањивања финансијских проблема који су "Агрокор" вукли у банкрот. Компанија Ивице Тодорића послује и у Словенији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Србији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво