Победа странке Себастијана Курца

Народна партија Аустрије (ОВП) Себастијана Курца победила је на превременим парламентарним изборима, показују прелиминарни резултати. ОВП је, према 97,7 одсто пребројених гласова, освојио 31,7 одсто. На другој позицији је Социјалдемократска партија (СПО) канцелара Кристијана Керна са 26,9 одсто, а Слободарска партија (ФПО) Хајнц-Кристијана Штрахеа освојила је 26,0 одсто гласова, јавља дописник РТС-а из Беча. Излазност на изборима је 79,3 одсто.

Народна партија Аустрије (ОВП) је, према прелиминарним резултатима, освојила 31,7 одсто гласова. Лидер ОВП Себастијан Курц је прогласио изборну победу. Странка ОВП је, након дуго година, поново доспела на прво место политичке сцене Аустрије. 

Себастијан Курц би, на основу исхода избора могао постати најмлађи канцелар у историји Аустрије, али са 31 годином и најмлађи шеф владе неке западне земље.

На другој позицији је Социјалдемократска партија (СПО) канцелара Кристијана Керна која је освојила 26,9 одсто гласова.

Слободарска партија (ФПО) Хајнц-Кристијана Штрахеа освојила је 26,0 одсто гласова. 

У парламент улази још Неос који је освојио 5,1 одсто као и Зелени Пилц са 4,4 одсто гласова. Партија Зелени (Луначек) освојила је 3,9 одсто гласова.

Победник избора, шеф странке ОВП Себастијан Курц у првој реакцији изјавио је да су резултати "јасан мандат бирачког тела за темељитим променама у земљи".  

"Желео бих да формирам стабилну владу. Уколико то није могуће, постоје и друге опције. Планирам да разговарам са свим парламентарним странкама, али ћу најпре сачекати да сви гласови буду пребројани", рекао је Курц за државну телевизију ОРФ. 

У интересу је земље и грађана да се формира што пре влада, рекао је лидер ОВП. "Неопходно је да радимо за земљу, а ја бих желео да што пре почнемо", истакао је Курц. 

Рекао је да су бирачи, који су њему указали поверење, бирали и нови политички стил у земљи, што значи међусобно опхођење уз поштовање.

Себастијан Курц, рођен 1986. године у Бечу, у породици техничара и наставнице, има већ дугу политичку каријеру. Са 24 године изабран је за државног секретара за интеграције, пре него што је дипломирао право, а 2013. постао је најмлађи министар спољних послова у Европи.

Међу првим је европским политичарима који су 2015. критиковали избегличку политику Ангеле Меркел, заговарајаћи затварање балканске руте. Кампању је водио под слоганом "Време је", обећавши озбиљну политику, а не, како каже, земљу дембелију. 

У првој изјави за јавност, садашњи социјалдемократски канцелар Кристијан Керн је честитао победницима из ОВП странке речима "то су добро направили".

Истовремено, Керн је изјавио да резултати избора показују "енормни одлазак у десно за целу земљу". Керн каже да зна да је починио грешке због којих је странка кажњена на изборима, али "нема намеру да даје оставку, већ остаје по плану шеф странке".

Хајнц-Кристијан Штрахе из Слободарске партије је изразио уверење да ће ОВП и Социјалдемократска партија (СПО), иако се већ деценијама свађају и расписују превремене изборе, поново сарађивати. Он је указао да још није јасно ко је друга политичка снага, али је уверен да је то његова ФПО. 

Председник Аустрије Александер ван дер Белен, који се држао упадљиво одсутан из јавности последњих недеља, изјавио је да ће доделити мандат за састав нове владе Себастијану Курцу - али тек ако се и после "пребројавања изборних картица покаже да је он јасни победник избора". 

На питање, да ли би Курц требало да поведе ОВП у ново издање коалиције са другопласираним социјалдемократама, Ван дер Белен је одговорио да ће о томе разговарати са министром спољних послова.

За укупне резултате избора, председник Аустрије каже да су га у деловима "врло изненадили", док га могуће испадање из парламента његове старе партије, аустријских Зелених "врло погађа". 

Беч остаје социјалдемократска тврђава. СПО је према првим незваничним резултатима, освојио у том граду 34,9 одсто гласова, ОВП 21,6 одсто, а ФПО 21,1 одсто. Зелени (Луначек) у Бечу имају 6,1 одсто гласова, Неос 6,0, а Зелени-Пилц 7,5 одсто. 

"Говорио сам ја да мој Беч није блесав", рекао је социјалдемократски градоначелник Михаел Хојпл, коментаришући чињеницу да је СПО сачувао прво место у Бечу.

На парламентарним изборима у Аустрији, забележен је и један смртни случај. Према писању листа "НоеН", један пензионер (82) преминуо је у холу школе, у којој су била смештена бирачка места у месту Хајнденрајхштајн.

На овим изборима о другој позицији, али и партијама које ће прећи цензус одлучиће гласачки листићи предати путем поште. Резултати са изборних картица знаће се у четвртак. 

Више од 800.000 гласачких листића за гласање путем поште наручено је за ове изборе, што је 14 одсто гласачког тела. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво